SiolNET. Novice Slovenija
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Arso odvzel okoljevarstveno dovoljenje lendavski bioplinarni

0,23

termometer

Vinarium Lendava
Foto: Mediaspeed

Agencija RS za okolje (Arso) je v petek izdala odločbo o odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja bioplinarni Lendava. O tem so lendavsko občino, kjer so z ukrepom zadovoljni, obvestili danes.

Občina pozdravlja to odločitev, za katero se je ves čas zavzemala, saj pomeni krepitev zaupanja v pristojne državne ustanove in olajšanje za vse, ki smo prenašali neprijetne vonjave, so sporočili iz Lendave.

Ob tem dodajajo, da bo občina nadaljevala aktivnosti za ugotavljanje morebitnih posledic v okolju ter se še naprej zavzemala za ohranitev zdravega in čistega okolja. Upajo pa tudi, da se s tem končuje "agonija, povezana z delovanjem bioplinarne, ki je ogrožala človekovo zdravje in povzročala škodljive vplive na okolje."

Čisto okolje, aktivni in zeleni turizem ostajajo strateška usmeritev občine Lendava, so še zapisali v sporočilu.

Za odvzem so se odločili, ker bioplinarna ni upoštevala inšpekcije

Predlog za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja je inšpektorica za okolje podala na Arso 29. septembra, ker kršitelj ni uskladil obratovanja s pogoji okoljevarstvenega dovoljenja, kot je zahtevala inšpekcijska odločba.

Po pojasnilu ministrstva za okolje družba Ecos center, ki je upravljala bioplinarno, ni v roku izvršila pravnomočne odločbe, izdane 5. junija, saj je kljub ustni odločbi o prepovedi predelovala odpadke, ki so jih nedovoljeno pripeljali iz Hrvaške.

Proti Ecosu je bilo uvedenih več prekrškovnih postopkov, od 25. aprila letos pa so v bioplinarni opravili 20 inšpekcijskih pregledov. Podjetje Ecos, ki je lastnik bioplinarne, pa je medtem pristalo v stečaju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 98
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin