Petek,
18. 10. 2024,
17.08

Osveženo pred

3 ure, 42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,08

Natisni članek

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša SDS Anže Logar

Petek, 18. 10. 2024, 17.08

3 ure, 42 minut

Anže Logar izstopil tudi iz poslanske skupine SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,08
Anže Logar | Anže Logar je pred dobrim tednom dni izstopil iz SDS, danes pa tudi iz poslanske skupine SDS. | Foto Ana Kovač

Anže Logar je pred dobrim tednom dni izstopil iz SDS, danes pa tudi iz poslanske skupine SDS.

Foto: Ana Kovač

Poslanec Anže Logar je potrdil, da je poslal izstopno izjavo iz poslanske skupine SDS. Logar je sicer iz stranke izstopil pred dobrim tednom, 9. oktobra. Ob tem je napovedal ustanovitev nove stranke do konca leta in posledično morda ustanovitev nove poslanske skupine. Do tedaj pa bo v DZ deloval kot nepovezani poslanec, je napovedal.

V ponedeljek je iz SDS izstopila tudi poslanka Eva Irgl, poslanec Dejan Kaloh pa bo svojo odločitev po informacijah STA sporočil v soboto.

Logar napovedal ustanovitev nove stranke

Kot je Logar zapisal ob izstopu iz stranke, je po 25 letih članstva v SDS prišel do "spoznanja, da je čas za naslednji korak".

Logar je po nastopu na predsedniških volitvah lani ustanovil društvo Platforma sodelovanja, vse od takrat pa so se v javnosti vrstila ugibanja, ali bo morda tako unovčil svoj politični kapital in stopil na samostojno politično pot.

Novembra lani je odstopil z mesta predsednika sveta SDS. Izvršilni odbor SDS je nato februarja poslanski skupini predlagal, da vsi poslanci SDS v sedmih dneh podpišejo izjavo, s katero se bodo zavezali, da bodo do konca aktualnega sklica DZ delovali kot člani SDS in člani strankine poslanske skupine. Logar tega ni storil, enako pa sta ravnala Irgl in Kaloh. Marca je zato poslanska skupina SDS DZ obvestila o menjavah svojih članov v delovnih telesih DZ. Članstvo so odvzeli vsem trem, trojica pa je odtlej sedeže v parlamentarni dvorani dobila v eni od zadnjih vrst.

V DZ je bil Logar prvič izvoljen leta 2014, trenutno je poslanec tretji mandat. V prvi in drugi Janševi vladi je bil direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije je bil tudi uradni govorec predsedstva, v tretji Janševi vladi pa minister za zunanje zadeve. Vodil je tudi ljubljanski odbor stranke, po zadnjih lokalnih volitvah pa tudi s te funkcije odstopil. Leta 2018 je neuspešno kandidiral za ljubljanskega župana.

Janez Janša in Anže Logar
Novice Ali Janšo skrbi, da mu bo Anže Logar kradel volivce?
Ustanovitev društva Platforma Sodelovanja. Anže Logar Eva Irgl Romana Jordan
Novice Po 20 letih iz SDS izstopila še Eva Irgl
Matej Tonin
Mnenja Konec sveta, kot ga poznamo: Bo NSi mirno gledala na Logarjevo stranko?
Marko Lotrič
Novice Po Anžetu Logarju ustanovitev nove stranke napovedal tudi Marko Lotrič
Anže Logar
Novice Anže Logar napovedal ustanovitev stranke
Anže Logar in Janez Janša
Novice Anže Logar izstopil iz SDS