Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
19. 3. 2013,
15.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Anja Kopač Mrak

Torek, 19. 3. 2013, 15.07

8 let

Anja Kopač Mrak napoveduje spremembo družinske zakonodaje

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je z 9 glasovi za in 5 proti podprl Anjo Kopač Mrak kot kandidatko za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kopač Mrakova je uvodoma poudarila, da želi, da postane Slovenija družba enakih možnosti, brez predsodkov in razlikovanj, v kateri bi verjeli, da je tisto, kar je dobro za skupnost, dobro tudi za posameznika. Izpostavila je, da je njen cilj strpna, enakopravna in pravična Slovenija.

Med prioritetami v prvem letu svojega mandata je pod prvo točko omenila znižanje brezposelnosti. Kot je povedala, nam recesija onemogoča trajnostni razvojni preboj in kreiranje delovnih mest. Po njenih besedah so največji problem brezposelnost med starejšimi, dolgotrajna brezposelnost in pa zastrašujoč trend brezposelnosti med mladimi.

Med glavnimi prioritetami je izpostavila še krepitev institucij pravne države in v tem okviru krepitev inšpekcijskih služb, zmanjšanje obsega sive ekonomije, »pred katero si ne bomo mogli več zatiskati oči, ker se zažira v jedro socialne države, in popravke socialno-varstvene zakonodaje, ki je bila sprejeta v času Pahorjeve vlade.

Dejala je, da se bo zavzela tudi za ureditev študentskega in agencijskega dela ter za spremembe zakonodaje na področju družinske politike, pri čemer si bo prizadevala za čim širšo družbeno soglasje. Glede varčevanja je povedala, da je potrebno, vendar pa po njenem ni prav, da se ideološko posega v nekatere kategorije. »Stvari, ki jih na hitro rešimo, dobimo nazaj in nismo naredili nič,« je opozorila.

Po predstavitvi kandidature je Kopač Mrakova odgovarjala na vprašanja članic in članov odbora, ki so se nanašala predvsem na to, kako si konkretno predstavlja uresničevanje zastavljenih prioritet.

Iva Dimic (NSi) je Kopač Mrakovo povprašala, kako bo pri spremembi družinske zakonodaje upoštevala voljo ljudstva, izraženo na referendumu o družinskem zakoniku, vendar kandidatka za ministrico na vprašanje ni podala jasnega odgovora.

Ne spreglejte