Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 4. 2008,
18.35

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 4. 2008, 18.35

8 let, 6 mesecev

Akademiki proti kaznovanju prosilcev za azil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Skupina akademikov protestira proti kaznovanju prosilcev za azil, ker so spregovorili o razmerah v Azilnem domu na Viču v Ljubljani.

Svoj protest so izrazili v protestnem pismu, naslovljenem na administracijo Azilnega doma na Viču in na ministrstvo za notranje zadeve (MNZ). Na MNZ so v odzivu zapisali, da očitke o kaznovanju ostro in v celoti zavračajo. Azilanti o razmerah v azilnem domu Kot so akademiki zapisali v protestnem pismu, se je skupina prosilcev za azil, ki so nastanjeni v Azilnem domu na Viču odločila, da slovenski javnosti spregovori o pritiskih na prosilce za azil, negotovosti, v kateri živijo, in sistematični pretvorbi azila v instrument odvračanja prosilcev za azil. Azilanti so se povezali v gibanje Svet za vsakogar, ki je pripravilo dokument, v katerem so natančno opisali samovoljo in pritiske osebja azilnega doma in razkrili nepoštenost azilnega postopka.

Organizirali so tudi javne razprave, prvo so organizirali 2. aprila na Fakulteti za družbene vede (FDV). Tam so poudarili tudi izjemen pomen samoorganiziranosti prosilcev za azil, ki uresničujejo temeljno in neodtujljivo pravico do svobode izražanja in združevanja.

"Prosilce kaznujejo na najbolj zavržen način" Podpisani pod protestno pismo so "z veliko zaskrbljenostjo sprejeli novico, da uradniki ministrstva za notranje zadeve in administracija azilnega doma na najbolj zavržen način kaznujejo prosilce za azil, ki so spisali tehten dokument o zločinskih zablodah azilne politike v Sloveniji".

Kot so pojasnili v protestnem pismu, so javno izpostavljeni prosilci za azil nenadoma začeli prejemati negativne odločbe, s katerimi so bile zavrnjene njihove prošnje za azil. Vsi indici kažejo, da so negativne odločbe način kaznovanja zaradi uresničevanja univerzalne pravice do svobodnega izražanja in združevanja. Podpisniki pisma menijo, da želijo v administraciji doma s tem zastrašiti vse ostale prosilce za azil, ki bi si potencialno drznili razkriti nečloveško delovanje azilne ureditve.

Zahteva po takojšnji reviziji azilnih postopkov Podpisniki zato zahtevajo takojšnjo revizijo azilnih postopkov, ki zadevajo prosilce za azil, ki so protagonisti gibanja Svet za vsakogar. Zahtevajo pa tudi, da se takoj prekine praksa nepoštenosti v azilnih postopkih, ki so jo v svojem dokumentu opisali prosilci za azil. Poleg tega zahtevajo še, da se takoj odpravi praksa samovoljnega pridržanja prosilcev za azil in da se odpravi zaprti oddelek Azilnega doma na Viču.

Pod pismo se je podpisalo 50 akademikov in predstavnikov civilne družbe. Med njimi tudi Andrej Kurnik iz Centra za kritično politologijo na FDV, odgovorna urednica Časopisa za kritiko znanosti Barbara Beznec, predstojnik Centra za kritično politologijo na FDV Andrej A. Lukšič, še pet profesorjev na FDV, šest sodelavcev pri Časopisu za kritiko znanosti, deset profesorjev na Fakulteti za socialno delo in drugi.

MNZ: Navedbe ostro zavračamo Z ministrstva za notranje zadeve pa so sporočili, da ostro in v celoti zavračajo vse trditve, ki so zapisane v besedilu protesta proti kaznovanju prosilcev za mednarodno zaščito, ki javno kritizirajo azilno politiko. Odgovarjajo, da "prosilci, ki so kadarkoli javno in kritično spregovorili, niso nikoli bili zaradi tega kakorkoli kaznovani, še posebej pa ne 'deportirani' in 'repatriirani', prav tako ne držijo obtožbe, da bi bile njihove prošnje za mednarodno zaščito zavrnjene iz tega razloga".

V pisnem odgovoru ministrstva na protestno pismo so poudarili, da se o prošnjah za mednarodno zaščito v Sloveniji nikakor ne odloča arbitrarno, ampak izključno na podlagi zakona, ki v celoti spoštuje vse mednarodne obveznosti Slovenije na tem področju in pa v skladu s sodno prakso na tem področju.

V Azilnem domu 79 prosilcev Trenutno je v Azilnem domu nastanjenih 79 prosilcev za mednarodno zaščito, od tega sta dva prosilca na podlagi zakona o mednarodni zaščiti nastanjena na oddelku za omejevanje gibanja, 25 prosilcev pa je nastanjenih na zasebnih naslovih.

Vseh 77 prosilcev, ki so nastanjeni v odprtem delu Azilnega doma in preostalih 25 na zasebnih naslovih, se lahko vseskozi svobodno giblje po celotnem območju Slovenije. Za prosilce, ki živijo v Azilnem domu, je edina omejitev, da v primeru prihoda v Azilni dom po 22. uri oz. 23. uri ob koncu tedna potrebujejo po pravilih hišnega reda dovolilnico, ki pa jo ministrstvo za notranje zadeve izda brez težav vsakomur, ki zadnjo zaprosi, so zapisali na ministrstvu.

MNZ: Podpiramo samoorganiziranje azilantov Kot so pojasnili, MNZ samoorganiziranje skupine prosilcev za mednarodno zaščito podpira, saj "jih k temu spodbujamo tudi sami pri njihovem samoorganiziranju v t. i. domski skupnosti, ki je namenjena odprti razpravi o pogojih in razmerah v Azilnem domu, s ciljem čim večje kakovosti bivanja v njem". Ob tem so na MNZ dodali, da so člani te domske skupnosti tudi nekateri protagonisti gibanja Svet za vsakogar.

Ne spreglejte