Ponedeljek,
22. 7. 2024,
20.00

Osveženo pred

4 ure, 12 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43
air tractor Ilirska Bistrica požar

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 7. 2024, 20.00

4 ure, 12 minut

Air tractor gasil požar na ilirskobistriškem, pri pristanku pa naletel na težave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43
air tractor | Ob vračanju pa je prvo letalo med pristankom naletelo na težave. "Letalo ni pristalo na kolesih, ampak na amfibijskem podvozju. Natančnejše vzroke bo pokazala preiskava. Pilot ni poškodovan, prav tako po prvih informacijah ni poškodb na letalu, vendar samo na amfibijskem podvozju," so navedli na upravi za zaščito in reševanje. | Foto STA

Ob vračanju pa je prvo letalo med pristankom naletelo na težave. "Letalo ni pristalo na kolesih, ampak na amfibijskem podvozju. Natančnejše vzroke bo pokazala preiskava. Pilot ni poškodovan, prav tako po prvih informacijah ni poškodb na letalu, vendar samo na amfibijskem podvozju," so navedli na upravi za zaščito in reševanje.

Foto: STA

Danes popoldne je po udaru strele zagorelo v okolici Ilirske Bistrice. Požar je, tudi zaradi dežja, pod nadzorom. Na pomoč so sicer poklicali tudi letalo air tractor, pri vrnitvi na portoroško letališče pa je imelo eno od letal težave, saj se med pristankom niso spustila kolesa. Pilot ni poškodovan, poškodbe naj bi bile samo na amfibijskem podvozju.

Kot je pojasnil poveljnik gasilcev v Ilirski Bistrici Robert Škrlj, je strela zanetila požar na suhi travi na težko dostopnem območju s strmim terenom, ki ga obkroža borov gozd.

Požar je trenutno lokaliziran in pod nadzorom, na terenu ostaja gasilska straža.

Da bi čim hitreje omejili požar, so zaprosili tudi za intervencijo letal za gašenje, tako sta se na poziv odzvala oba air tractorja, ki sta priletela z brniškega letališča. Po Škrljevih besedah sta ob prvem poletu "odlično opravila svoje delo, saj sta vodo odvrgla tja, kamor je bilo to potrebno".

Poškodovano le amfibijsko podvozje

Ob drugem poletu pa sta se zaradi nevihte obrnila in se vrnila na portoroško letališče. Ob vračanju je prvo letalo med pristankom naletelo na težave. "Letalo ni pristalo na kolesih, ampak na amfibijskem podvozju. Natančnejše vzroke bo pokazala preiskava. Pilot ni poškodovan, prav tako po prvih informacijah ni poškodb na letalu, vendar samo na amfibijskem podvozju," so navedli na upravi za zaščito in reševanje.

Generalni direktor uprave Leon Behin je za STA dodal, da na prvi pogled kaže, da tudi na amfibijskem podvozju ni pomembnih poškodb. Sam incident pa bo preučil preiskovalec letalskih nesreč agencije za civilno letalstvo. Dotlej pa je letalo prizemljeno.

Drugo letalo se je, ker je prvo letalo obstalo na stezi, vrnilo v bazo na Brnik in normalno opravlja svojo funkcijo. Kot so povedali na ministrstvu za obrambo, sta letali pilotirala španska pilota.

Ilirska Bistrica je sicer ena od občin, za katere je uprava za zaščito in reševanje 17. julija razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Pozar Kras
Novice Prvi posnetki: tako sta se letali air tractor borili z ognjem #video
Kanader
Novice Slovenec z dronom prekinil gašenje požara na Murterju. Odvzeli so mu prostost in ga ovadili.
air tractor
Novice Letali air tractor v pripravljenosti za preventivni prelet
Air Tractor
Novice Gasilni letali na voljo že to sezono: na požarišču bosta v od 15 do 20 minutah