Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
19.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 19.32

8 let

AI Slovenije kitajskemu veleposlaništvu predal peticijo želja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predstavniki AI SLO so pred kitajsko veleposlaništvo prinesli posebno peticijo - trak iz blaga, na katerem so bile zapisane želje za pozitivno olimpijsko zapuščino za človekove pravice.

Kljub želji organizatorjev, da bi trak predali predstavnikom veleposlaništva, so vrata veleposlaništva ostala zaprta. Skupina kakih 20 predstavnikov AI Slovenije je z razvitim, kakih 70 metrov dolgim trakom želja krenila s Prešernovega trga v Ljubljani in to posebno peticijo ponesla do kitajskega veleposlaništva. Predstavniki AI Slovenije so peticijo sicer želeli predati predstavnikom veleposlaništva, vendar so vrata tega tudi tokrat ostala zaprta. Kljub mirnemu shodu je za varnost pred stavbo veleposlaništva skrbelo kakih 10 policistov.

"Imeli smo aktivizem, medijsko delo, pa tudi lobistično delo"

Kot je ob tem pojasnila vodja kampanj in medijev AI Slovenije Metka Naglič, so v AI Slovenije kampanjo za pozitivno olimpijsko zapuščino za človekove pravice pred olimpijskimi igrami izvajali že dalj časa. "Na različnih ravneh smo se na to osredotočali celotno letošnjo pomlad. Imeli smo aktivizem, medijsko delo, pa tudi lobistično delo, v okviru katerega smo se obrnili tako na Kitajsko veleposlaništvo kot tudi na naše oblasti oziroma na ministrstvo za zunanje zadeve," je povedala Nagličeva.

Kot je še pojasnila, AI že od takrat, ko je Kitajska dobila organizacijo letošnjih poletnih olimpijskih iger, spremlja področje stanja človekovih pravic na Kitajskem in pripravlja posebna poročila, ki so jih med drugim pošiljali tudi na kitajsko veleposlaništvo.

Nataša Posel se je sestala s predstavnikom kitajskega veleposlaništva

Nagličeva je povedala tudi, da se je direktorica AI Slovenje Nataša Posel sredi maja sestala s predstavnikom kitajskega veleposlaništva. "To je bil za nas zelo pomemben korak naprej, saj je bilo to prvič, da smo se lahko z njimi sestali in jim izrazili naše skrbi," je dejala Nagličeva.

Povedala je, da je trak želja, na katerega so ljudje zapisovali svoje želje in so ga pred kitajsko veleposlaništvo prinesli danes, pozitivna gesta z njihove strani, saj želijo, "da ljudje dajo svoje pozitivne želje za olimpijsko zapuščino, torej kaj naj bi olimpijske igre dobrega naredile za človekove pravice na področjih smrtne kazni, nepoštenega sojenja v povezavi z administrativnimi pridržanji, cenzure in svobodnega dela zagovornikov človekovih pravic".

"Ne morem reči, da sem razočarana"

V AI Slovenje so tako pristojnim na veleposlaništvu napovedali, da bodo danes poskušali izročiti t.i. trak želja, pri čemer so jih po besedah Nagličeve prosili, da bi trak tudi sprejeli. "Po telefonu so nam dali vedeti, da tega ne bi želeli sprejeti in da takega načina ne odobravajo. Ne morem reči, da sem razočarana, saj sem zato pričakovala, da pač tega verjetno ne bodo hoteli sprejeti iz naših rok," je še povedala Nagličeva.

Ne spreglejte