Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 6. 2008,
13.28

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 14. 6. 2008, 13.28

8 let, 5 mesecev

AI opozoril na kršenje človekovih pravic na Kitajskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Tivoliju je v organizaciji Amnesty International (AI) Slovenije potekala zadnja od javnih prireditev, s katerimi so pred olimpijskimi igrami opozarjali na kršitve človekovih pravic na Kitajskem.

Direktorica AI Slovenije Nataša Posel ob tem ni skrivala razočaranja nad skromno udeležbo, saj je bil, kot je pojasnila za STA, "dogodek namenjen predvsem osveščanju slovenske javnosti o problemih kršenja človekovih pravic in o naših pričakovanjih, kakšna naj bi bila zapuščina olimpijskih iger". "Kitajska se je obvezala, da bodo olimpijske igre pomenile priložnost za človekove pravice, in mi jih želimo držati za besedo," je dodala Poselova. Dobrodelni tek na pet in deset kilometrov Program prireditve se je sicer začel ob 8. uri zjutraj z dobrodelnim tekom na pet in deset kilometrov, ki se ga je udeležilo okoli 30 tekačev. Med njimi je bil tudi slovenski dramski igralec Boris Ostan, ki je ob koncu osvojil prvo mesto na daljši progi.

Peticijo bodo predali kitajskemu veleposlaništvu Na kotalkališču v parku Tivoli so medtem potekale še druge simbolične akcije, od nagradnega kviza, do simboličnega preskakovanja ovir, ki so predstavljale kršitve človekovih pravic. Udeleženci so poleg tega na sto metrov dolgi peticiji iz blaga zapisovali svoje želje glede zapuščine olimpijskih iger. Peticijo bo AI Slovenije predvidoma v sredo predal kitajskemu veleposlaništvu.

"Pripravili smo glasbeno, športno in aktivistično prireditev, zato da bi opozorili na kršitve človekovih pravic na Kitajskem," je povedala vodja kampanj in medijev AI Slovenije Metka Naglič. Dodala je še, da so udeležencem želeli s simboličnimi akcijami pokazati, da "je včasih potrebno zelo malo, da nekomu olajšaš življenje in zanj spremeniš razmere".

Povezovalca programa sta Bergant in Jurasova Med udeleženci prireditve, ki je potekala pod sloganom "Peking 2008 - Zahtevamo zlato za človekove pravice", je bila tudi slovenska pevka Jadranka Juras, ki je sicer skupaj z novinarjem TV Slovenija Igorjem E. Bergantom povezovala program prireditve. Jurasova je poudarila, da se z obiskom prireditve želi predvsem pridružiti tistim, ki opozarjajo na kršenje človekovih pravic na Kitajskem.

Današnja akcija je bila sicer po besedah direktorice AI Slovenije Poselove največji dogodek, preden AI Slovenije s tovrstnimi aktivnostmi zaključi. "Maja smo imeli sploh prvi sestanek s kitajskim veleposlaništvom, tudi nizozemska sekcija AI je prvi sestanek s kitajskim veleposlaništvom imela v tem letu, kar kaže na neko odprtost do civilne družbe, ki jo Kitajska začenja uveljavljati," je povedala Poselova in pojasnila da bodo odslej informacije v zvezi s tovrstnimi aktivnostmi dostopne na spletnih straneh AI.

Ne spreglejte