Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 12. 2022,
15.25

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

3

Natisni članek

Srbija Libanon Bosna in Hercegovina večerja tujina delo prazniki prazniki Slovenska vojska

Sobota, 24. 12. 2022, 15.25

1 leto, 4 mesece

273 slovenskih vojakov bo praznike preživelo zdoma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

3

Slovenska vojska | Enaindvajset vojakov bo praznike preživelo še v Bosni in Hercegovini, manjše število opazovalcev oz. vojaških inštruktorjev pa v iraškem Kurdistanu, Libanonu, Srbiji, Maliju in na območju Sredozemlja, so še zapisali na ministrstvu za obrambo. | Foto STA

Enaindvajset vojakov bo praznike preživelo še v Bosni in Hercegovini, manjše število opazovalcev oz. vojaških inštruktorjev pa v iraškem Kurdistanu, Libanonu, Srbiji, Maliju in na območju Sredozemlja, so še zapisali na ministrstvu za obrambo.

Foto: STA

Praznične dni bo na nalogah mednarodnih mirovnih operacij preživelo 273 pripadnikov Slovenske vojske. Na Kosovu se bodo slovenski vojaki s svojimi mednarodnimi kolegi družili na skupni božični večerji, nato pa slavje prenesli v svoje nastanitvene objekte. Za novo leto ne bodo nazdravljali z alkoholom, je za STA povedal član operacije Kforja.

Največ, 113 vojakov je na najnovejši misiji na Slovaškem, kjer kot motorizirana pehotna četa delujejo v okviru mednarodne bojne skupine, ki je bila vzpostavljena v luči ruske agresije na Ukrajino. Šestintrideset pripadnikov Slovenske vojske sodeluje v drugi bataljonski bojni skupini v Latviji kot artileristi.

Enaindevetdeset pripadnikov na Kosovu deluje v sklopu dveh nekinetičnih skupin za povezavo in nadzor na operaciji Kfor, z nalogo zbiranja obveščevalnih podatkov. Član ene od teh skupin, štabni vodnik Borut Župevc, sodeluje že na svoji peti misiji. Za STA je povedal, da si bodo praznike poskušali narediti čim lepše.

Kot je dejal bo na nivoju mednarodne baze Film City v Prištini organizirana božična večerja, "skupaj se bomo podružili v jedilnici, nato pa vsak v svojih nastanitvenih objektih, kot si bomo to organizirali".

S kulinaričnim izborom jedilnika je Župevc zadovoljen, saj je kar obsežen. Ob tem upa, da bodo dobri možje prinesli kakšna darila, a se bo pustil presenetiti.

Med novoletnimi prazniki po njegovih navedbah ne bodo nazdravljali z alkoholom, saj je "ta kar tabu tema". Pravila so enaka, tudi ko slečejo uniformo, saj tudi takrat ostajajo v pripravljenosti.

Obrambni minister Marjan Šarec se je med četrtkovim nagovorom slovenskih članov misije Kforja v mednarodni bazi Novo Selo na Kosovu zahvalil za njihovo "predanost Sloveniji in njenim vrednotam, predvsem ohranjanju miru. Svoje delo opravljate odlično". Ob tem jim je zaželel mirne praznike in vse dobro v prihajajočem letu.

Ne spreglejte