Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 6. 2008,
7.58

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 14. 6. 2008, 7.58

8 let, 5 mesecev

14. junij - svetovni dan krvodajalstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Po vsem svetu in v Sloveniji danes praznujemo svetovni dan krvodajalstva.

Tega so na 58. skupščini Svetovne zdravstvene organizacije 2005 sprejele vse države članice kot svetovni dan krvodajalcev. Rdeči križ Slovenije bo ta dan obeležil na velikem tradicionalnem vseslovenskem srečanju v Veržeju, kjer pričakujejo okoli 1700 krvodajalcev. Osrednja tema letošnjega Svetovnega dneva krvodajalstva je redno darovanje krvi, v podporo nacionalnim programom krvodajalstva, s katerimi se gradi baza rednih, prostovoljnih in neplačanih krvodajalcev. Za razvoj krvodajalstva "kriv" Avstrijec Velike zasluge za razvoj krvodajalstva je imel avstrijski zdravnik, patolog in imunolog Karl Landsteiner, ki je odkril prve tri krvne skupine (A, B in 0) in leta 1930 za odkritje sistema krvnih skupin prejel nobelovo nagrado za medicino. Karl Landsteiner je bil rojen namreč 14. junija 1868 na Dunaju.

Tudi letos bodo svetovni dan krvodajalstva praznovali po vsem svetu pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca, Mednarodne federacije krvodajalskih organizacij in Mednarodnega transfuzijskega združenja.

Svetovni dan krvodajalstva danes praznuje 192 držav članic Svetovne zdravstvene organizacije in 181 nacionalnih društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

Pomanjkanje krvi posebej v državah v razvoju Vsako sekundo vsakega dneva po vsem svetu ljudje vseh starosti in različnih življenjskih slogov potrebujejo za ozdravitev ali ohranitev ogroženega življenja transfuzijo krvi. Potreba po krvi je splošna, dostop do nje pa žal ni enak za vse, ki jo potrebujejo. Pomanjkanje krvi je še vedno posebej pereče v državah v razvoju, kjer živi večina svetovne populacije.

Vsako leto se širijo aktivnosti in veča število držav, ki sodeluje v praznovanju. Letošnji osrednji dogodek bo v Dubaju pod okriljem vlade Združenih Arabskih Emiratov. Temu se bodo pridružili dogodki po regijah in posameznih državah. V Sloveniji bomo ta dogodek obeležili v Veržeju.

Prve enote krvi v Sloveniji odvzeli leta 1945 Slovenija se pridružuje svetovnemu prazniku dneva krvodajalcev s svojim nacionalnim praznikom, ki smo ga kot slovenski dan krvodajalstva obeležili pred desetimi dnevi. Na ta dan leta 1945 smo v Sloveniji odvzeli in konzervirali prve enote krvi.

Krvodajalstvo je v Sloveniji sicer najbolj množična solidarnostna akcija med prebivalci, saj letno Rdeči križ Slovenije organizira več kot 1000 krvodajalskih akcij, ki se jih udeleži več kot 97.000 ljudi. Rdeči križ Slovenije skupaj z Zavodom RS za transfuzijsko medicino za potrebe slovenskega zdravstva letno zagotovi kar 42.000 litrov krvi. Statistično gledano, v Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri.

Ne spreglejte