Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 1. 2011,
7.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 1. 2011, 7.30

8 let

Simon Velički – enkrat kaznovan policist, večno kriminalec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Malo je takšnih ljudi, kot je Simon Velički, nam je neuradno pojasnil vir blizu policije. Človek na mestu, družinski, preudaren, miren, nevzkipljiv, najprej premisli, šele nato ukrepa. In apolitičen.

Tovrstni pridevniki označujejo človeka, ki se je odrekel direktorskemu stolčku prvega moža slovenskih kriminalistov Simona Veličkega. Iz osebnih razlogov, se je glasil odgovor. Očitno je ocenil, da bi vsak spodrsljaj, ki bi ga pod njegovim vodstvom storili kriminalisti, pripisali temu, da kriminaliste vodi človek, ki nima brezmadežne preteklosti, pravi naš vir. Rehabilitacija ima svoj pomen samo v slovarju, v Sloveniji tega pojma očitno ne poznamo. Enkrat kaznovan, večno kriminalec. Pa čeprav je šlo za prometno nesrečo in ne za kriminalno dejavnost, ki se lahko, kot vedno znova poudarja Robert Štaba iz zavoda Varna pot, pripeti slehernemu med nami. In nam za vedno spremeni življenje. In tudi Veličkegu ga je. Noben kandidat ne bo dovolj dober Po objavi novice, da svoj položaj prvega kriminalista v državi z odhodom v pokoj zapušča Aleksander Jevšek, se je takoj pojavilo vprašanje, kdo ga bo nadomestil. "Z direktorjem policije Jankom Gorškom sva se pogovarjala in se tudi oba strinjala, da je Velički pravi človek za to mesto. Je kompetenten, strokoven, po tej plati mu nima nihče kaj očitati," je v intervjuju za SiOL povedal Jevšek. A tako kot je z vsemi kandidati v Sloveniji, ki ga predlaga vladajoča garnitura, pa naj bo na oblasti leva ali desna politična opcija, je treba takoj napasti. In tokrat je udarilo, seveda razumljivo, z desne. "Ali je vodja PU Kranj Simon Velički v preteklosti prestajal zaporno kazen in zakaj?" je poslanec SLS Franc Pukšič vprašal notranjo ministrico Katarino Kresal. Če je bil v zaporu, potem je to res katastrofa in škandal prve vrste, je prepričan Pukšič.

Šef mora imeti čisto preteklost Človeka s takšno preteklostjo ne bi vzel niti za policista, kaj šele na čelo vseh kriminalistov, je za medije izjavil nekdanji notranji minister Dragotin Mate. In še: "Šef kriminalistične policije mora biti oseba, ki ima čisto preteklost." Morda Velički nima čiste preteklosti – na papirju jo ima – ima pa, kot trdi sam, čisto vest. "Svoje dejanje ves čas življenja močno obžalujem, sočustvujem s svojci in ne mine dan, da se na to ne bi spomnil."

"Simon, iz tvoje odločitve je vidno, da si dober ocenjevalec situacije in da si se pravilno odločil. Je pa tvoja odločitev oziroma zahteva opozicijskih stran prinesla nov precedans v slovensko politiko, saj se bo lahko gospodo pred prevzemom funkcij ocenjevalo tudi po prometnih obsodbah v preteklosti in pa tudi po obsodbah, ki se po določenem času izbrišejo in jih pravno formalno ni," se glasi tudi zapis enega od bralcev na spletni strani Dnevnika.

Brezmadežni politiki Še bolj zgovoren je tale zapis, prav tako v Dnevniku: "Moje upanje, da bo kljub porciji pljunkov, ki jih je v zadnjem času prejemal od častilcev brezmadežnih politikov , klofutačev lastnih hčera, kremenitih rokoborskih kelemin, bojevitih pesti nekdanjega tržiškega župana, osamosvojitvenih metalcev fotoaparatov v Ljubljanico ter množice pljuvačev v rumenem tisku in forumih prevzel funkcijo prvega kriminalista v državi, se žal ni uresničilo."

Prometna nesreča s smrtnim izidom, za katero naj bi po naših informacijah bila odgovorna oba udeleženca oziroma je šlo za obojestransko krivdo, se je zgodila pred 22 leti, Velički je kazen že odslužil, kazen pa je zaradi časovne oddaljenosti tudi že izbrisana. "Sam nisem vedel, da je bil udeležen v prometni nesreči, a ne glede na to še vedno menim, da je prava oseba za vodenje kriminalistične policije," je za SiOL povedal Jevšek. Svojih grehov iz preteklosti Velički ne skriva. "Večkrat je tudi moje kolege javno opominjal v smislu, po pameti z alkoholom, da se vam ne zgodi to, kar se je meni," pove naš vir. Čudi pa dejstvo, da njegova "kriminalna" preteklost očitno ne vpliva na njegovo zdajšnjo funkcijo, torej na vodenje kranjske policijske uprave. Navsezadnje že zdaj zaseda zelo pomembno in po hierarhični lestvici visoko delovno mesto, pa se še nihče ni obregnil vanj v smislu, da ne dela zakonito.

Ne spreglejte