Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 3. 2011,
18.40

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 25. 3. 2011, 18.40

7 let, 2 meseca

V Mariboru o ekonomski, finančni in socialni krizi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je v Mariboru pripravila regionalno razpravo o ekonomski, finančni in socialni krizi.

Na njej sta sodelovala evropska poslanca Ivo Vajgl in Milan Zver ter predstavnik zavoda za zaposlovanje Albin Kerec, ki so med drugim poudarili nujnost vzpodbujanja podjetništva za nova delovna mesta.

Celotna EU soočena z viskoko brezposelnostjo Z visoko stopnjo brezposelnosti, ki je posledica finančne in gospodarske krize, se trenutno spopada celotna Evropska unija. Za izhod iz krize je zato zasnovala strategijo Evropa 2020, v okviru katere je velika pozornost namenjena prav brezposelnosti oz. povečanju delovne aktivnosti evropskega prebivalstva.

Kot je dejal Kerec, v Sloveniji ni težava le pri številki 115.000 trenutno brezposelnih, kar je problem države, pač pa se za številkami skrivajo brezposelni posamezniki, ki imajo svoje lastne težave in jih ta številka sploh ne zanima. Težava pri tem pa je, kako pomagati vsem 115.000 brezposelnim posamezno, je povedal Kerec.

"Jedrska energija ne more biti energija prihodnosti" "Država se vedno hvali s tem, da še vedno beležimo eno najnižjih stopenj brezposelnosti v EU, kar je statistično res. Problem pa je drugje, pri ljudeh, ki so na cesti in ostajajo brez dela. Med njimi je več kot tretjina takšnih, ki so na zavodu prijavljeni več kot leto dni, za nameček pa je že osem odstotkov takih z višjo stopnjo izobrazbe," opozarja predstavnik zavoda za zaposlovanje in opominja tudi na velik problem strukturne brezposelnosti v Sloveniji.

O trenutnih razmerah znotraj EU je nedavno znova razpravljal krizni odbor Evropskega parlamenta, katerega član je tudi Ivo Vajgl (ALDE/Zares). Kot je dejal, je bilo veliko govora predvsem o novih izzivih in nujnosti velikih investicij, zlasti na področju obnovljivih virov energije, potem ko je postalo jasno, da jedrska energija ne more biti energija prihodnosti.

"Na področju energetike so nujne velike investicije. Če bo prišlo do zapiranja jedrskih elektrarn, do česar bo zagotovo prišlo, potem bodo to velike priložnosti tudi za zaposlovanje. Sicer pa je potrebno omogočiti tudi možnost razvijanja malega gospodarstva in samozaposlovanja ter dela na domu. Kaže se kar nekaj možnosti, zlasti še, če dirka za profitom ne bo edina motivacija," je dejal Vajgl in ob tem povedal, da je v prihodnje nujna tudi sprememba dosedanje neoliberalistične paradigme.

Zver za manjšo davčno obremenitev Po mnenju Milana Zvera (EPP/SDS) pa je zelo pomembno, da se v Sloveniji ustvari tudi prijazno gospodarsko okolje, ki bo pritegnilo tuje investicije. Preveč regulacije in preveč davčnih obremenitev tuj kapital po njegovih besedah odvrača, zato je potrebno ukrepati v smeri nižanja davčne obremenjenosti gospodarstva, s čimer ne bomo pritegnili le tujih investitorjev ampak pa tudi domače.

"Brez novih investicij ni novih delovnih mest, brez tega ne bo gospodarske rasti, če te ni, pa si lahko samo domišljamo, da bomo še naprej ohranjali socialno državo, socialni mir in blaginjo. Najprej je torej potrebno ustvariti gospodarske predpogoje, kar pa je nujno povezano tudi z davčnim sistemom," je dejal Zver in dodal, da bo v začetku zato morda hudo, pozneje pa lahko žanjemo gospodarske uspehe. Nikakor pa se po njegovih besedah v Sloveniji ne bi smeli bati tujega kapitala.

Ne spreglejte