Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
6. 12. 2022,
14.43

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

2

Natisni članek

Kras Gorski kotar narava turizem Hrvaška

Torek, 6. 12. 2022, 14.43

1 leto, 4 mesece

Slovenija in Hrvaška združujeta moči v turistični ponudbi

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

2

Hrvaška turistična skupnost je organizirala srečanje z novinarji v Ljubljani | Direktor Hrvaške turistične skupnosti v Ljubljani Bruno Bonifačić je dejal, da med slovenskimi gosti na Hrvaškem opažajo naraščanje zadovoljstva z nivojem storitev, višja je tudi njihova potrošnja. | Foto Peter Irman

Direktor Hrvaške turistične skupnosti v Ljubljani Bruno Bonifačić je dejal, da med slovenskimi gosti na Hrvaškem opažajo naraščanje zadovoljstva z nivojem storitev, višja je tudi njihova potrošnja.

Foto: Peter Irman

Hrvaška turistična skupnost v Ljubljani je ob skorajšnjem vstopu Hrvaške v schengensko območje predstavila čezmejni turistični produkt, ki povezuje slovenski Kras in hrvaški Gorski kotar. Temelji na pristnem stiku turistov z neokrnjenimi naravnimi biseri na obeh straneh meje.

Na Hrvaškem so v letošnjem letu do včeraj zabeležili 18,6 milijona prihodov turistov in 104 milijone nočitev. To predstavlja 91-odstotni delež prihodov glede na rekordno leto 2019 in 96-odstotni delež nočitev v primerjavi s predkoronskim letom. Slovenski gostje so k temu prispevali 1,5 milijona prihodov in deset milijonov nočitev, je na srečanju z novinarji v Ljubljani povedal direktor Hrvaške turistične skupnosti v Ljubljani Bruno Bonifačić.

Slovenci so največkrat prenočevali v Istri, Kvarnerju in Zadrski županiji, med najljubšimi mesti pa so izbrali Umag, Mali Lošinj, Novaljo, Dobrinj in Medulin. Po besedah Bonifačića med slovenskimi gosti opažajo naraščanje zadovoljstva z nivojem storitev, višja je tudi njihova potrošnja.

Interes za vlaganje v hrvaški turizem ostaja

Bonifačić se je dotaknil tudi prihodnjih investicij v hrvaškem turizmu. Pojasnil je, da pravkar poteka javni razpis za dodelitev evropskih sredstev za razvoj turizma. V prihodnjem letu nameravajo za infrastrukturne projekte nameniti 120 milijonov evrov. Zasebni sektor dodatno napoveduje vlaganja v višini 166 milijonov evrov. Opravljena anketa med vlagatelji je sicer pokazala velik interes, saj so prejeli za 1,8 milijarde evrov povpraševanj za investicije v hrvaški turizem. "Hrvaška ostaja investicijska meka," je poudaril Bonifačić.

Dodal je, da nacionalna razvojna strategija trajnostnega turizma na Hrvaškem do leta 2030 vključuje dobro počutje lokalnega prebivalstva, spoštovanje kulturno-zgodovinske in naravne dediščine, rešitve za kadrovske probleme v turizmu in zmanjševanje vpliva podnebnih sprememb na turizem. Hrvaški strateški marketinški in operativni načrt turizma do leta 2027 pa predvideva dodatno krepitev hrvaške turistične znamke, privabljanje turistov višje plačilne sposobnosti, turistični razvoj vseh hrvaških regij in krepitev destinacije s široko paleto pristnih kakovostnih turističnih doživetij.

Sodelovanje dveh čezmejnih regij pri doživetju neokrnjene narave

Ob skorajšnjem vstopu Hrvaške v schengensko območje je Hrvaška turistična skupnost predstavila tudi nov čezmejni turistični produkt, ki povezuje slovenski Zeleni Kras in hrvaški Gorski kotar. Turistom želijo ponuditi doživetja v neokrnjeni naravi na obeh straneh meje in ponudbo dvigniti na višji nivo. Manjšim skupinam turistov bodo med drugim predstavili nedotaknjene bisere narave z opazovanjem divjih živali (rjavi medved, ris ...) in ptic, kar postaja vse bolj iskan turistični produkt.

Z individualnimi programi vodenja z lokalnimi vodniki bodo dali poudarek na avtohtonost, domačnost in edinstvenost obeh neokrnjenih regij. Poleg ogleda naravnih znamenitosti so vključeni tudi posamezni biseri kulturne dediščine z dvorci in gradovi, kot sta Predjamski grad in grad Snežnik.

kolesarjenje kolo
Novice Hrvaški turizem si po dobri poletni sezoni obeta še več
Ne spreglejte