Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 9. 2012,
16.54

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 20. 9. 2012, 16.54

7 let, 7 mesecev

"Pomena pokojnine se ne zavedamo dovolj"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
"Pri investicijah v pokojnine je treba imeti v mislih spreminjanje demografskih in drugih okoliščin, tveganja, ki takšne naložbe spremljajo, in pomen dostopa do informacij."

Zbrani na okrogli mizi v okviru konference Investors' Weekso so opozorili tudi na pomen široke ponudbe pokojninskih produktov in konkurenčnost tega trga. Moderator panela pod naslovom Oživitev kapitalskih trgov EU preko pokojninskih in drugih reform, predsednik slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja v Bruslju Boris Cizelj je uvodoma izpostavil, da so pokojnine "mlad fenomen" manjšega dela sveta in da je kar 96 odstotkov vsega premoženja, vezanega na pokojninska sredstva, v državah Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

"Ne smemo si privoščiti, da bi jih izgubili" V zvezi s sredstvi, zbranimi za pokojnine, je izpostavil še eno specifiko - ne smemo si privoščiti, da bi jih izgubili. Vprašanje njihove zaščite je pomembno za vlade, politike, družbo, mednarodne organizacije, je dejal. Ob tem je spomnil na težave, ki jih za pokojninske sisteme predstavljajo demografski izzivi - število starejših v primerjavi s številom mladih narašča, istočasno pa v Evropi izgubljamo službe, je opozoril. V tem pogledu je pomembno, da ljudje dlje časa ostanejo v delovnem razmerju, je dejal.

"Pokojnina je posameznikova največja investicija, a se tega sploh ne zavedamo" Član Evropskega organa za zavarovanja in poklicne pokojnine (EIOPA) Klaus Struwe je izpostavil, da je pokojnina posameznikova največja investicija, a se tega sploh ne zavedamo. Ob tem je opozoril na posledice gospodarske in finančne krize. Če želi imeti nekdo kot upokojenec prijazno življenje, se mora zavedati spreminjanja okoliščin - upokojitvene dobe in drugih pogojev - zaradi česar mora biti bolj aktiven.

Izpostavil je tudi tveganja pri pokojninskem varčevanju. V mislih je treba imeti stroške pokojninskega varčevanja oz. koliko evrov bo investiranih v končno pokojnino in koliko jih bo šlo k posrednikom, je menil. Glede na inflacijo, davke, slabo dostopnost povprečnega človeka do neodvisnega nasveta in druge predpostavke, odvisne od pokojninske ureditve v posamezni državi, so tveganja, da bo naložba prinesla dostojno pokojnino, velika, je pojasnil.

"Na tem trgu mora biti poskrbljeno za pravo konkurenco in pravo ceno produktov" Informiranost prebivalstva se zdi izjemno pomembna tudi Timu Shakesbyju iz generalnega direktorata za notranji trg in storitve pri Evropski komisiji. Če se povečuje odgovornost posameznika za njegovo pokojnino, je treba izboljšati tudi njegovo informiranost, je pozval. Velika odgovornost sicer po njegovih besedah leži tudi na politikih in gospodarstvu, da zagotovijo prave odločitve. Poleg tega morajo biti na voljo ustrezni pokojninski produkti, je menil. Na tem trgu mora biti poskrbljeno za pravo konkurenco in pravo ceno produktov, je dodal.

"Preveč razmišljamo o zdravju bank ..." Predsednik nevladne organizacije Age Platform Europe Marjan Sedmak je kot ključna problema, vezana na varčevanje za pokojnine, v času krize izpostavil pomanjkanje zaupanja ljudi v ponudnike produktov in manjše dohodke ljudi, ki zato nimajo sredstev za tovrstne investicije. Poleg tega so posamezniki pogosto žrtve neprimernih svetovanj, zato bi jih bilo treba zaščititi, je pozval. Po njegovem prepričanju preveč razmišljamo o zdravju bank, premalo pa o tem, kako ponovno zagotoviti tisto, čemur pravimo socialna država.

Sicer pa so se gostje strinjali, da bi bilo dobro, da bi imele evropske države bolj primerljive pokojninske sisteme. Med drugim so opozorili na veliko razdrobljenost ponudnikov pokojninskega zavarovanja, kar negativno vpliva na učinkovitost in konkurenčnost sistema. V Bruslju že pripravljajo spremembe direktive o dejavnostih in nadzoru institucij za poklicno pokojninsko zavarovanje.

Ne spreglejte