Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 12. 2010,
14.24

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 21. 12. 2010, 14.24

7 let, 2 meseca

Javor Pohištvo v prisilno poravnavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Okrožno sodišče v Kopru je začelo postopek prisilne poravnave nad družbo Javo Pohištvo. Imenovalo je upniški odbor in prisilno upraviteljico; postopek bo vodila Ermina Bajuk.

V upniškem odboru so država oz. Davčna uprava RS, družba Farco iz Trsta, Zavarovalnica Triglav, družba Klasič-Lavrič in samostojni podjetnik Milan Žele. Družba mora v 15 dneh po vročitvi sklepa o začetku postopka plačati predujem stroškov prisilne poravnave, sicer bo sodišče postopek prisilne poravnave ustavilo in začelo stečajni postopek. Družba že dlje časa posluje z izgubo Predlog za prisilno poravnavo je vložil edini lastnik, družba Javor Pivka, in sicer, kot so sporočili 10. decembra, zaradi zaostrenih razmer na trgu in že dalj časa trajajočega poslovanja z izgubo. Predlog prisilne poravnave predvideva 20-odstotno poplačilo upnikov, reorganizacijo proizvodnje in prečiščenje portfelja izdelkov. Konec septembra za 5,2 milijona evrov dolgov Kot je razvidno iz poročila o finančnem stanju in poslovanju družbe Javor Pohištvo, objavljenem na Ajpesu, je družba konec septembra upnikom dolgovala 5,2 milijona evrov. Od tega največ, 2,5 milijona evrov, matični družbi Javor Pivka, Dursu okoli 1,2 milijona evrov, družbi Farco 168.000 evrov, Zavarovalnici Triglav 93.300 evrov, družbi Klasič-Lavrič 74.000 evrov, tapetniku Želetu pa 73.600 evrov.

Odpuščenih bo 150 od 240 delavcev Družba, ki je v celoti prevzela pohištveno dejavnost Javorja Pivka, bo odpustila 150 od 240 zaposlenih, zmanjšala nerentabilen program masivnega pohištva in se osredotočila na laminatni program. Natančen seznam presežnih delavcev bo predvidoma znan v januarju. "V pohištvenem segmentu ni ustreznih naročil ali pa so nestabilna, soočamo se s kreditnim krčem in pomanjkanjem sredstev za investicije," ocenjuje predsednik uprave Javorja Pivka Bruno Komac.

V matični družbi pravijo, da bi Javor Pohištvo brez novega poslovnega modela in reorganizacije ogrozil druga zdrava podjetja v skupini Javor. Cilj finančnega prestrukturiranja je rentabilno poslovanje podjetja predvidoma že leta 2011, so še dejali.

Ne spreglejte