Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 1. 2015,
12.40

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Google

Četrtek, 22. 1. 2015, 12.40

7 let, 2 meseca

Google v 16 letih prevzel že prek 170 podjetij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Google je od ustanovitve leta 1998 zrasel v podjetje s 50 milijardami evrov prihodka. A vsa rast ni bila organska. Google je v tem času prevzel več kot 170 podjetij.

Prevzemi podjetij so tako v tehnološkem kot drugih sektorjih nekaj vsakdanjega. Razlogi za tovrstne poslovne poteze so lahko precej različni – segajo od zapiranja trga do gradnje ključnega posla. A Google je v svoji 16-letni zgodovini prevzel v povprečju več kot deset podjetij letno. ekateri od teh prevzemov so mu zagotovili današnje vodilno mesto, drugi so bili defenzivna poteza, ki se – strogo finančno gledano – ni obrestovala. Kot poroča Business Insider, je Google samo za največjih deset prevzemov v omenjenem obdobju odštel prek 20 milijard evrov.

10 milijard za eno samo podjetje, motiv pa – patenti Googlov najdražji nakup do zdaj se je odvil leta 2011, ko je podjetje prevzelo umirajočega mobilnega velikana, Motorole Mobility. Cilj tega prek deset milijard evrov vrednega prevzema je bila polastitev kopice patentov s področja mobilne telefonije. Medtem ko je Googlu to uspelo, je podjetje Motorola Mobility že dve leti po prevzemu začelo ustvarjati izgubo, Google pa ga je za dve milijardi evrov – seveda brez patentov – prodal naprej.

Precej manj kot za Motorolo – a vseeno vrtoglave 2,7 milijarde evrov – je Google odštel za Nest, izdelovalca pametnega termostata in detektorja dima. To je bila Googlova vstopnica v domovanje uporabnikov ter vstop na trg domače avtomatizacije. Ekipa, ki stoji za zagonom tega podjetja, danes skrbi za razvoj nove različice Googlovih očal.

Tudi nakup podjetja Dropcam za skoraj pol milijarde evrov je vezan na Googlove ambicije v domovanjih uporabnikov – omenjeno podjetje je sicer strokovnjak na področju videonadzora in varnosti.

Google je skozi leta vlagal tudi v medije in turizem. Na prvem delu je bilo med odmevnejšimi pridobivanje takrat le leto starega YouTuba za 1,4 milijarde evrov. Ta je od takrat drugi najbolj priljubljeni iskalnik, takoj za Googlom.

Na področju turizma je Google šele dobro začel. Svojo storitev Google Maps razvija in ohranja na visoki ravni, tudi zahvaljujoč lanskemu prevzemu podjetja Skybox (podjetje je sicer specialist za satelitsko fotografijo). Tudi podjetje ITA software, ki je razvilo sistem za rezervacijo turističnih aranžmajev, se je znašlo na seznamu Googlovih turističnih ambicij. Za to je odštelo prek 600 milijonov evrov in zdaj že ponudilo prvo storitev na njegovi podlagi – Google Flights.

Jasnovidci na delu Podobno vsoto je Google odštel tudi za morda najbolj jasnoviden nakup. Leta 2009, ko je bil mobilni dostop do interneta še v povojih, so pri Googlu videli potencial v podjetju AdMob in ga prevzeli, gre za strokovnjake za mobilno oglaševanje. Že samo ta nakup je bil najbrž vreden vseh preostalih.

Ne spreglejte