Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2013,
11.35

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

BDP recesija

Sreda, 15. 5. 2013, 11.35

7 let, 2 meseca

Evrsko območje še naprej ostaja v recesiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Območje evra je v prvem letošnjem četrtletju na ravni trimesečja beležilo 0,2-odstoten padec bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko se je v celotni uniji gospodarstvo skrčilo za 0,1 odstotka.

V prvi svoji oceni je evropski statistični urad Eurostat objavil tudi, da je bil na letni ravni padec v območju evra enoodstoten, v uniji pa 0,7-odstoten. Rezultat je slabši od pričakovanj analitikov, ki so za območje skupne evropske valute napovedovali 0,1-odstotno krčenje BDP. Evrsko območje tako še naprej ostaja v recesiji.

V zadnjem lanskem četrtletju se je BDP v območju evra na ravni trimesečja znižal za 0,6 odstotka, v sedemindvajseterici pa za 0,5 odstotka. Na letni ravni je bil padec gospodarske aktivnosti v območju skupne evropske valute takrat 0,9-odstoten, v uniji pa 0,6-odstoten.

Za Slovenijo Eurostat v prvi oceni še ne navaja podatkov o gibanju BDP. Druga ocena bo predvidoma objavljena 5. junija.

Največji padec zabeležil Ciper Na ravni trimesečja je največji padec BDP v prvem letošnjem četrtletju beležil Ciper, ki je v programu finančne pomoči. Njegov BDP se je v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem znižal za 1,3 odstotka.

Poleg Cipra so po padcu BDP na ravni četrtletja izstopale še Estonija (-1 odstotek), Češka (-0,8 odstotka), Španija in Italija (obe -0,5 odstotka) in Portugalska (-0,3 odstotka). Za Grčijo podatka o gibanju BDP v tej primerjavi Eurostat še nima.

Najvišjo rast so zabeležili v Litvi, Latviji, na Madžarskem in v Romuniji Najvišjo rast so v prvih treh mesecih letošnjega leta na ravni četrtletja beležile Litva (+1,3 odstotka), Latvija (+1,2 odstotka), Madžarska (+0,7 odstotka) in Romunija (+0,5 odstotka).

Na letni ravni največji padec beleži Grčija Na letni ravni so v prvem letošnjem četrtletju najvišji padec BDP beležile države, ki so v programu finančne pomoči ali pod hudim pritiskom mednarodnih trgov. Grčija je beležila 5,3-odstotni padec BDP, Ciper 4,1-odstotnega, Portugalska 3,9-odstotnega, Italija 2,3-odstotnega in Španija dvoodstotnega.

BDP se je precej skrčil še na Finskem (-2 odstotka) in Češkem (1,9 odstotka). Za Irsko, ki je prav tako v programu pomoči, Eurostat še nima podatkov ne za četrtletno ne letno primerjavo gibanja BDP.

Najvišjo rast sta na letni ravni prav tako beležila baltska tigra - v Latviji se je BDP zvišal za 5,6 odstotka, v Litvi pa za 4,1 odstotka.

Nemčija v prvem četrtletju z rahlo rastjo Nemčija, glavno evropsko gospodarstvo, je v prvem letošnjem četrtletju na ravni trimesečja zabeležila 0,1-odstotno gospodarsko rast, potem ko je v zadnjem lanskem četrtletju BDP zdrsnil za 0,7 odstotka. Na letni ravni se je motor evropskega gospodarstva v prvem četrtletju skrčil za 0,3 odstotka, v zadnjem lanskem pa je beležil 0,3-odstotno rast.

Eurostat je navedel še primerjavo gibanja BDP z ZDA. Gospodarsko najmočnejša država na svetu je po podatkih Eurostata v prvem letošnjem četrtletju na ravni trimesečja beležila 0,6-odstotno rast BDP, na letni ravni pa se je ameriško gospodarstvo okrepilo za 1,8 odstotka. V zadnjem lanskem četrtletju so ZDA na ravni trimesečja beležile 0,1-odstotno rast, na letni ravni pa 1,7-odstotno.

Ne spreglejte