Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 11. 2013,
14.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mario Draghi ECB

Petek, 22. 11. 2013, 14.42

7 let, 2 meseca

Draghi: Kriterije za stresne teste bomo razkrili do konca januarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
ECB bo ključne kriterije za stresne teste razkrila do konca januarja, je danes na bančnem kongresu v Frankfurtu napovedal prvi mož osrednje denarne ustanove v območju evra Mario Draghi.

"Pričakujemo, da bomo do konca januarja predstavili ključne parametre stresnih testov, ki jih bomo izvedli z Evropsko bančno agencijo (EBA)," je povedal Draghi.

Evropska centralna banka bo v vlogi osrednjega nadzornika bdela nad skoraj 130 sistemsko pomembnimi bankami v območju evra. Najprej bo banke v sodelovanju z EBA temeljito pregledala – s pregledi kakovosti aktive in stresnimi testi.

Temeljit pregled bo po mnenju Draghija "prvi korak v smeri krepitve zaupanja v banke evrskega območja ter med članicami območja evra in njihovimi regulatorji".

Vključene tudi NLB, NKBM in SID banka Ta postopek, v katerega bodo vključene tudi slovenske banke NLB, NKBM in SID banka, se je začel v teh dneh in naj bi se končal do prihodnje jeseni. Novembra 2014 naj bi enotni bančni nadzor tudi začel delovati.

Banke, ki bodo vključene v temeljit pregled, predstavljajo 85 odstotkov bančnega sistema območja evra in vključujejo tudi nekatera največja imena, kot so Deutsche Bank, BNP Paribas, UBS, ABN Amro, Santander in Bank of Cyprus.

"Jasno je, da mora biti veliko več zaupanja v banke znotraj držav in med državami, ki se pridružujejo enotnemu nadzornemu mehanizmu," je povedal Draghi. Pričakuje, da bo temeljit pregled okrepil zaupanje, saj bo zagotovil več transparentnosti.

Enotni bančni nadzor za preprečitev novih kriz Enotni bančni nadzor je prvi steber t. i. bančne unije, ki naj bi povrnila zaupanje v območje evra in preprečila nove krize. Ta bo stala na treh stebrih. Drugi bo enotni sistem za reševanje bank, tretji pa enotni okvir shem za zavarovanje denarnih vlog.

Unija je enotni bančni nadzor dokončno potrdila oktobra letos, pri drugih dveh stebrih pa naporna usklajevanja še potekajo, usmeritev pa je, da bi se dogovor o mehanizmu za reševanje bank dosegel do konca tega leta.

Ne spreglejte