Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 5. 2013,
9.35

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 25. 5. 2013, 9.35

7 let, 8 mesecev

Delavcem Kiva Vransko se bo odpovedni rok iztekel konec meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Stečajni upravitelj Kiva Vransko Matjaž Nanut je 74 delavcem odpovedi delovnega razmerja vročil sredi meseca, zakonski odpovedni rok pa se bo iztekel konec meseca.

Predstavniki zavoda za zaposlovanje pa so delavcem razdelili potrebne obrazce za prijavo na jamstveni sklad in zavod za zaposlovanje, je povedal stečajni upravitelj Matjaž Nanut.

Pristojne službe Kiva v zadnjih mesecih niso več delale obračuna plač Dejal je tudi, da pristojne službe Kiva, ki je v stečaju od konca aprila, v zadnjih mesecih pred stečajem niso več delale obračuna plač in delavci dejansko niso vedeli, koliko jim podjetje dolguje. Zato je Nanut prevzel postopke za izračune, ki pa so terjali nekaj časa, saj je bilo treba najprej izdelati evidenco prisotnosti za nekaj mesecev pred stečajem, nato izdelati obračune plač, nadalje pa za vsakega delavca posamezno izračunati njegove terjatve.

Nanut je takoj, ko je prejel kadrovsko evidenco, pričel s pripravo odpovedi za delavce, da bi se lahko ti po izteku zakonsko določenih odpovednih rokov čim prej prijavili na zavod za zaposlovanje in uveljavili svoje terjatve preko jamstvenega sklada.

Nanut instituciji poziva k hitremu ukrepanju Datum izplačila prvih nadomestil je odvisen od izpeljave postopkov pri zavodu za zaposlovanje in jamstvenem skladu. Na te postopke Nanut nima vpliva, je pa pozval obe instituciji, naj poskusijo postopke izpeljati hitro, da delavci čim prej pridejo do izplačil.

Spomnimo: Delavci Kiva Vransko so stavkali že od 25. marca, saj so od avgusta lani prejemali le akontacijo plač. Delavcem, ob začetku stavke jih je bilo okoli 90, vodstvo družbe, ki jo je vodil Ivo Kreča, že nekaj mesecev ni plačevalo niti prispevkov za socialno in pokojninsko zavarovanje, s stavko pa so zahtevali plačilo vseh odprtih terjatev, ki so se vlekle od julija lani. Šlo je za izplačilo plač, nadur in potnih stroškov.

Ne spreglejte