Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 5. 2011,
9.22

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 5. 2011, 9.22

7 let, 2 meseca

Cestninske postaje še do elektronskega cestninjenja za tovornjake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Družba za avtoceste v RS (Dars) se zavzema za rušenje cestninskih postaj po uvedbi elektronskega cestninjenja za tovornjake.

Do tedaj pa taki ukrepi niso smiselni oz. ekonomsko upravičeni. Povezani so namreč z velikimi stroški, poleg tega bi rušenje pomenilo le začasno urejanje območja cestninske postaje, pojasnjujejo v Darsu. Trenutni način cestninjenja vozil z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone namreč še vedno pogojuje ustavljanje teh vozil na cestninski postaji, je Dars sporočil prek svojih spletnih strani. Kljub cestninskim postajam neoviran promet Možnost zagotavljanja neoviranega prometa vozil, ki za plačilo cestnine uporabljajo vinjete, je bila preverjena takoj po uvedbi vinjet v letu 2008. Kot pravijo v Darsu, se je pokazalo, da bi tak poseg zahteval vsaj tri večje začasne posege, in sicer celovito rekonstrukcijo nadstrešnic čelnih cestninskih postaj, odstranitev ločilnih betonskih otokov in na njih stoječih kabin za cestninarje ter ureditev nadhoda za cestninarje.

Začasni ukrepi ekonomsko neupravičeni Za uresničitev začasnih ukrepov za vsako od čelnih cestninskih postaj bi morali zagotoviti precejšnja sredstva, ki bi lahko celo presegla predvidena sredstva za dokončno ureditev, so izračunali. A ker bi z njihovo izvedbo lahko začeli v začetku prihodnjega leta in jih zaključili predvidoma do poletja 2012, bi to pomenilo, da bi bili ti ukrepi v funkciji le približno šest do dvanajst mesecev, kar pa nikakor ne opravičuje velikih vlaganj v začasne ukrepe.

V Darsu so zato predvideli usklajeno uvajanje elektronskega cestninskega sistema za tovorna vozila, ki je predvideno proti koncu leta 2012, in odstranitev cestninskih postaj. Cestninske postaje bodo začeli postopno odstranjevati takoj po uvedbi elektronskega načina cestninjenja za tovorna vozila. S tem namenom so že začeli s potrebnimi dejavnostmi. Trenutno potekajo potrebne aktivnosti v zvezi izdelavo projektne naloge in izborom projektanta.

Postaje bodo odstranjevali dve leti Čas, potreben za celovito izvedbo del, je raztegnjen na dve leti zaradi velikega števila cestninskih postaj. Skupno sta namreč potrebna rušitev objekta in rekonstrukcija ceste na območjih 34 čelnih in stranskih cestninskih postaj. Ker bodo posegi predstavljali precejšnje oviranje prometa, ne bo mogoče izvajati vseh sočasno. Dars bo prednostno izvajal dela na najbolj obremenjenih odsekih avtocest in hitrih cest.

Ne spreglejte