Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sreda,
9. 4. 2014,
15.20

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 9. 4. 2014, 15.20

7 let, 7 mesecev

Britansko gospodarstvo bo letos urnejše od ameriškega in nemškega

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Po zaslugi naraščajoče potrošnje, nizke inflacije in rasti zaposlovanja naj bi letos izmed velikih svetovnih gospodarstev najbolj zraslo britansko, napoveduje Mednarodni denarni sklad.

Med velikimi svetovnimi gospodarstvi naj bi letos najbolj zraslo gospodarstvo Velike Britanije. To se bo zgodilo predvsem po zaslugi naraščajoče potrošnje, nizke inflacije in rasti zaposlovanja, v poročilu Svetovno gospodarsko pričakovanje napoveduje Mednarodni denarni sklad.

Britanska ekonomija se bo letos razširila za 2,9 odstotka, so pri skladu zapisali pred spomladansko konferenco v Washingtonu.

Britanija pred ZDA in Nemčijo Poročilo, ki Veliki Britaniji napoveduje skoraj triodstotno rast domače ekonomije, je sicer bolj optimistično od tistega, ki ga je IMF za državo podal leto dni nazaj. Pri skladu priznavajo, da je bila predhodna projekcija razvoja otoške ekonomije za leto 2014 pretirano pesimistična.

Poleg že omenjene rasti potrošnje, stabilno nizke inflacije in vztrajnega padanja nezaposlenosti naj bi h krepitvi britanskih ekonomskih številk svoje prispevala tudi naraščajoča proizvodnja.

Zadnja napoved Veliko Britanijo sicer uvršča pred dve drugi svetovni gospodarski velesili – ZDA in Nemčijo.

Največji prihodnji težavi: nepravična razdelitev premoženja in prihodkov Globalna ekonomija naj bi se sicer letos okrepila za 3,6 odstotka, za leto 2015 pa je napovedana njena 3,9-odstotna rast.

V senci izzvanjajočih učinkov svetovne gospodarske krize je vse bolj pereča težava številnih držav - pri IMF teh sicer ne navajajo poimensko - naraščajoča neenakost prihodkov. Ti lahko poleg nepravične razdelitve premoženja predstavljajo dolgoročno težavo, so prepričani pri skladu.

Evropsko gospodarstvo bolje Če bosta britansko in ameriško gospodarstvo letos med najbolj rastočimi, pa po drugi strani azijskim, afriškim in južnoameriškim gospodarstvom napovedujejo upočasnitev gospodarske rasti.

Bo pa za razliko od zadnjih evropsko gospodarstvo rastlo bolj, kot je navajala prejšnja napoved.

To se bo zgodilo predvsem po zaslugi nizkih obrestnih mer in rahljanja strogih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju, med drugim ugotavlja IMF.

Ne spreglejte