Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 1. 2011,
7.43

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 1. 2011, 7.43

7 let, 6 mesecev

Bo šel TVM po poti nekdanjega TAM-a?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Mariborski proizvajalec avtobusov je že poldrugo leto v globoki krizi, v zadnjem letu proizvodnja v glavnem stoji, lastnik Viator & Vektor pa neuspešno išče kupca.

Nezadovoljni delavci Tovarne vozil Maribor bodo danes začeto stavko nadaljevali vsaj do 11. januarja. Tako zatrjuje predsednik stavkovnega odbora Franjo Trojner. "Zahtevamo izplačilo vseh plač , preostanka lanskega regresa in vseh dolgov do zaposlenih in tudi do že odpuščenih delavcev in upokojencev podjetja. Na zboru delavcev prihodnji torek se bodo odločili, kako naprej: "Če bo vodstvo podjetja zares zagotovilo denar za izplačilo polnih plač in drugih obveznosti, ki jih dolguje zaposlenim in nekdanjim zaposlenim, potem se lahko pogovarjamo o naslednjih korakih."

Zahtevamo, kar smo zaslužili Trojner pravi, da je žalostno, da proizvodnja v podjetju stoji že skoraj leto, na kupce pa čaka 20 še ne povsem izdelanih avtobusov. Za kolektiv z okoli 145 zaposlenimi je nujno potrebna "finančna injekcija". Zaradi brezizhodnega položaja so se predstavniki delavcev že lani kar dvakrat mudili tudi pri ministru za finance Francetu Križaniču, ampak jim minister kaj konkretnega ni mogel obljubiti. Brez svežega denarja pač ne bo šlo, je prepričan tudi sekretar območnega odbora Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije SKEI za Podravje Branko Medik.

Nekaj zainteresiranih, vendar dogovora od nikoder Prvi mož Viator & Vektorja, ki je večinski lastnik TVM, Zdenko Pavček je bil danes za nas nedosegljiv, pa že mesece neuspešno išče izhod iz krize. Najprej naj bi se za TVM v povezavi s Sistemsko tehniko, katere največji lastnik je prav tako Viator & Vektor, zelo zanimal koprski CIMOS. Dogovorili se niso nič, ker je ob morebitnem prevzemu oziroma dokapitalizaciji TVM-ja Cimos menda računal tudi na občutno finančno pomoč države. Za mariborsko podjetje se je pred meseci zanimal tudi pomemben kitajski proizvajalec gospodarskih vozil in avtobusov, vendar se tudi takrat niso dogovorili ničesar. Zdaj naj bi bil v ozadju še nek slovenski poslovnež, ki pa ostaja uganka. Je pa že dolgo jasno, da ima Zdenko Pavček veliko težav z reševanjem precej zadolžene skupine Viator & Vektor, ki sta jo recesija in gospodarska kriza izjemno prizadeli.

Bo TVM končal kot TAM? Mnogi ne verjamejo več v srečen konec za Tovarno vozil Maribor. Njeno predhodnico, mariborski TAM, je po letih životarjenja "odneslo" aprila 1996, ko so uvedli stečaj, ki se je končal po 13 letih. Zadnji avtobus pa je iz TAM-a odpeljal leta 1995 v zahodnosibirski Surgut. Upajmo, da bodo delavci Tovarne vozil Maribor dokončali vsaj teh 20 avtobusov, ki so še v proizvodnih halah podjetja.

Ne spreglejte