Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
30. 1. 2015,
14.34

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 30. 1. 2015, 14.34

7 let, 7 mesecev

Ali bi svojemu delodajalcu dovolili, da vam pod kožo vgradi čip?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na Švedskem so se domislili novega načina, kako zaposlenim omogočiti dostop do službenih prostorov. Bo množična uporaba podkožnih čipov postala naša realnost?

V visokotehnološki poslovni zgradbi Epicenter v Stockholmu za dostop do posameznih prostorov namesto elektronskih kartic preizkušajo novo tehnologijo. Zaposlenim v roko vstavijo čip, ki jim za zdaj omogoča le dostop do pisarn in uporabo fotokopirnega stroja, a možnosti njegove uporabe so precej večje. Za fotokopiranje morajo zaposleni roko zgolj približati napravi in identifikacija je opravljena.

Majhen čip v velikosti riževega zrna deluje na radiofrekvenčni tehnologiji, uporabnikom pa ga z injekciji podobno napravo vstavijo pod kožo na roki. Preprost postopek, kjer najprej zmasirajo predel med palcem in kazalcem, razkužijo, vstavijo čip in prelepijo z obližem, po poročanju britanskega BBC-ja ni posebej boleč.

Na kavo brez denarnice v žepu Možnost čipiranja bodo ponudili vsem 700 zaposlenim, ki se bodo vselili v zgradbo. Poleg omogočanja dostopa do posameznih prostorov in uporabo fotokopirnega stroja v prihodnje obljubljajo še več funkcionalnosti, med drugim plačevanje gostinskih storitev.

Prvi čip si je na dan uradnega odprtja objekta pred javnostjo vstavil glavni razvijalec Hannes Sjobland. Ta največjo prednost čipiranja ljudi vidi v tem, da od zdaj ne bodo več potrebne PIN-kode in gesla za dostopanje do različnih naprav. "Bolj intuitivno je približati roko z vgrajenim čipom," pojasnjuje Sjobland, ki je prepričan, da se bodo podobnih postopkov v prihodnosti posluževale tudi vlade in velike korporacije. Zato je po njegovem mnenju treba pred njimi pridobiti čim več znanja in izkušenj s tega področja.

Ne spreglejte