Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 9. 2012,
11.32

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 9. 2012, 11.32

7 let, 7 mesecev

Aerodrom izbira izvajalca del za nov potniški terminal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Aerodrom Ljubljana je objavil prvo javno naročilo za izvedbo del za izgradnjo novega potniškega terminala. Rok za prijavo na razpis je 60 dni.

Kot so sporoči iz družbe, ima javno naročilo mednarodni značaj, objavljenemu pa jih bo sledilo še od sedem do deset. Razpis, ki je objavljen na spletni strani Aerodroma Ljubljana, je med vsemi, ki bodo še sledili, najbolj obsežen, z njim pa bo družba izbrala najugodnejšega ponudnika za gradbena in obrtniška dela, električne in strojne inštalacije ter zunanjo ureditev terminala.

Projekt naj bi bil končan do pomladi 2015 Rok za prijavo na razpis je 60 dni, izbor izvajalca pa bo potekal v treh fazah. Izbrani izvajalec bo imel po podpisu pogodbe 20 mesecev časa za izvedbo oz. do skrajnega roka, 15. januarja 2015.

"Z obstoječim potniškim terminalom ni več mogoče dosegati zadovoljivih kakovostnih standardov. V bolj obremenjenih urah dneva in mesecih leta je že danes premajhen, glede na predvidene trende v letalskem prometu pa se bo število potnikov povečevalo in po predvidevanjih najkasneje v petih letih ponovno doseglo število potnikov iz leta 2008, ko jih je čez letališče letno potovalo blizu 1,8 milijona," pravijo v družbi.

Stari terminal bo nato delno preoblikovan za komercialno rabo Novi terminal, ki bo velik 31.200 kvadratnih metrov, bo imel zmogljivost 1800 potnikov na uro. Obstoječi terminal, ki je bil zgrajen leta 1973 in kasneje večkrat rekonstruiran, ima trenutno 13.000 kvadratnih metrov površine. Po izgradnji novega terminala bo delno še v funkciji prometa, delno pa bo preoblikovan za komercialno rabo, dodajajo.

Vrednost terminala je ocenjena na 72 milijonov evrov Terminal, katerega vrednost v celoti je ocenjena na 72 milijonov evrov, dejanska pa bo znana, ko bodo zaključena vsa javna naročila, bo po navedbah družbe odpravil ozka grla, zagotovil ustrezno varnost letalskega prometa in tudi dodatne površine za komercialno dejavnost. Projekt je skladen s številnimi državnimi in drugimi dokumenti, med drugim s strategijo razvoja Slovenije, državnim razvojnim programom in resolucijo o prometni politiki Slovenije, dodajajo.

Projekt bodo v 78 odstotkih financirali z lastnimi in zunanjimi viri Aerodroma Ljubljana, za ostalih 22 pa je Aerodrom v sklepni fazi pridobitve nepovratnih sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Gradnja Terminala 2 bo osrednja investicija Aerodroma Ljubljana v prihodnjih letih in je načrtovana že več let, pravijo in dodajajo, da je bila gradnja ob soglasju nadzornega sveta v letih 2009 in 2010 zadržana zaradi neugodnih gospodarskih razmer in poslovnih težav njihovega najpomembnejšega poslovnega partnerja.

Aerodrom Ljubljana do leta 2017 predvideva za 117 milijonov evrov investicij, poleg terminala sta načrtovani še izgradnja manjšega logističnega centra v letu 2013 in tovornega terminala v letih 2014 in 2015.

Ne spreglejte