Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 8. 2014,
13.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 13. 8. 2014, 13.20

7 let, 12 mesecev

V 150 letih so morski psi v Jadranu ubili enajst kopalcev, tudi Slovenko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odkar se vodi statistika napadov morskih psov, so ti v Jadranskem morju napadli in ubili 11 kopalcev, od tega je na hrvaškem delu umrlo devet ljudi, med žrtvami je bila tudi Slovenka.

Po tem, ko je plavalce na plaži blizu Rima prestrašil sinji morski pes, se je spet pojavilo vprašanje, kolikšna je pravzaprav sploh verjetnost, da bi vas ta morska žival napadla v Jadranskem morju.

11 smrtnih napadov na Jadranu National Geographic je leta 2012 raziskoval vzroke za porast napadov morskih psov. Takrat so namreč zabeležili 12 smrtonosnih napadov po vsem svetu. So pa ob tem izpostavili, da nekatere ocene strokovnjakov kažejo, da so istega leta ljudje pobili do 273 milijonov morskih psov. Ob tem se zastavlja vprašanje, kdo je komu bolj nevaren, saj je danes ogrožena že vsaka četrta vrsta, piše portal 24sata.

Odkar se vodi statistika napadov morskih psov, je organizacija Shark Research Institute v Jadranskem morju zabeležila 11 smrtnih napadov morskih psov, od tega devet na hrvaškem delu.

Gimnazijka Vera ni slišala opozoril ribičev Prvi napad morskega psa na človeka naj bi se zgodil v Trstu 1. septembra 1868, ko je, kot so takrat predvidevali, beli morski pes napadel plavalko. Naslednja dva napada sta se zgodila leta 1907. Eden v zalivu Krka, drugi v bližini Hvara.

Nato se je avgusta leta 1934 pred Kraljevico zgodil prvi napad na Slovenko, 17-letno Ljubljančanko Vero Novak. Mladenka je kmalu po šesti uri popoldne odplavala na odprto morje, čeprav naj bi jo ribiči opozorili, da ni varno. Kmalu za tem so na gladini opazili plavut morskega psa in Vero želeli opozoriti nanjo. Ljubljančanka jih ni slišala, morski pes pa je plavalko odvlekel v globino. Njenega trupla niso nikoli našli.

Krvavi niz se je nadaljeval leta 1955, in sicer z dvema napadoma. Julija je morski pes v bližini Budve napadel študenta, ki je plaval s svojim prijateljem, in ga pregriznil na pol. Nato je avgusta v Opatiji sledil še en napad, žrtev pa je bila 32-letna Nemka Carla Podzun iz Augsburga. Plavala je samo nekaj metrov stran od obale in ko jo je morski pes napadel prvič, je še klicala na pomoč družini, ki je ležala na obali. Nato je sledil drugi napad, ki je bil usoden.

Vsi turisti Nekaj let pozneje, avgusta leta 1961, je bil žrtev napada spet študent iz Beograda. Plaval je v skupini sedmih prijateljev, a je morski pes izbral njega in mu odgriznil obe nogi in del roke.

Pri kraju Bakar leta 1966 bi se 33-letni češki turist že skoraj izvlekel po napadu morskega psa, vendar je pozneje umrl v reški bolnišnici. Morski pes ga je napadel, ko je plaval ob ribiški mreži za tune, ki so njegov osrednji plen.

Septembra leta 1971 je nastradal še en turist. Tokrat 34-letni Poljak, ki mu je morski pes v Istri odgriznil del noge. Nekdo mu je takrat s čolnom priskočil na pomoč, a je kljub temu izkrvavel.

Zadnja žrtev v Jadranu je bil 21-letni Nemec Rolf Schneider, ki ga je avgusta 1974 v bližini Omiša zgrabil beli morski pes. Na pomoč mu je hrabro priskočil Italijan in ga zvlekel na obalo. Schneider je zaradi izkrvavitve umrl na obali.

Ljudje nismo okusni Glede na to, da so bile vse žrtve turisti, bi lahko rekli, da so se napadi zgodili tudi zaradi nepremišljenega vedenja kopalcev. Ljudje namreč nismo primarna hrana morskih psov, strokovnjaki pa trdijo, da jim nismo niti okusni.

Po letu 1974 ni bilo več smrtonosnih napadov morskih psov v Jadranu. Zabeležen je le še napad leta 2008, ko je spet nastradal Slovenec. V bližini otoka Vis je morski pes v golenico ugriznil 43-letnega potapljača Damjana Peska, rešila pa sta ga kolega, ki sta ga nato odpeljala v ambulanto v mestu Vis.

Veliko ogroženih vrst Na svetu je sicer okoli 400 vrst morskih psov, zaradi intenzivnega izlova, uničevanja življenjskega prostora in izlova rib, s katerimi se hranijo, pa je že več kot sto vrst zaščitenih.

Po nekaterih ocenah naj bi vsako uro na svetu ulovili okoli 17 tisoč morskih psov.

Statistike so jasne. V ZDA so med letoma 2001 in 2013 morski psi pobili 11 ljudi, vendar pa jih je zaradi hišnih ljubljenčkov umrlo 364. Petindvajsetkrat bolj verjetno je, da boste letos umrli zaradi udara strele, kot pa zaradi napada morskega psa. Možnosti za napad so namreč 1 proti 11,5 milijona, da bi zaradi napada še umrli, pa 1 proti 264 milijona. To pomeni tudi, da je bolj verjetno, da boste umrli na letalu, zaradi terorističnega napada in celo v kopalni kadi.

Potrjeno je tudi, da je človek v treh četrtinah smrtonosnih napadov tega tudi sam izzval. Najpogosteje sicer napadejo morski psi vrste veliki beli, morski bik, morski tiger, beloplavuti in kladvenica.

Ne spreglejte