Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 5. 2016,
18.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,30

7

Natisni članek

Četrtek, 12. 5. 2016, 18.37

6 let, 7 mesecev

Ustvarjalci Malih sivih celic po 22 letih protestno zapuščajo mladinski kviz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,30

7

Igralec Pavle Ravnohrib, dolgoletni voditelj mladinskega kviza Male sive celice, ter snovalca vprašanj, Darko Hederih in Marjan Škvorc, so po 22 letih ustvarjanja oddajo protestno zapustili.

Mladinska oddaja Male sive celice je bila na sporedu vse od leta 1993. O zamenjavi koncepta, predvsem pa voditelja kviza, dramskega igralca Pavla Ravnohriba, se je v preteklosti že govorilo, sinoči pa so njeni ustvarjalci kar sami prekinili sodelovanje z nacionalno televizijo.

"Odločitev so nam vsilili"

V sporočilu za javnost, s katerim so, kot poudarjajo, želeli opraviti z raznimi ugibanji, različnimi interpretacijami in zlorabami informacij, so zapisali, da je jim je prekinitev sodelovanja vsililo uredništvo, "ki želi grobo poseči v uspešen avtorski koncept oddaje z vnašanjem iger, ki bo po tujih vzorih bolj spominjala na resničnostni šov in igre brez meja kot pa na kviz za otroke".

Kot so poudarili, se distancirajo od vsega, kar bo pod imenom Male sive celice nastajalo v prihodnje.

Zatrdili so, da imajo še vedno obilo idej, volje in zagona za delo, da pa jim je način komunikacije, kakršnega so jim vsilili zadnje leto, po odstranitvi režiserja in urednika Njegoša Maravića, tuj in zanje nesprejemljiv.

Izjava za javnost ustvarjalcev kviza Male sive celice. Vir: Twitter/Bojan Požar. | Foto: Izjava za javnost ustvarjalcev kviza Male sive celice. Vir: Twitter/Bojan Požar.

Če bo treba, bodo sklicali novinarsko konferenco

V medijske debate se ne bodo spuščali, niti se ne bodo odzvali na morebitne reakcije. Če bodo presodili, da je to treba, bodo podrobnosti pojasnili na novinarski konferenci.

Za komentar o odločitvi ustvarjalcev oddaje Male sive celice smo se obrnili na vodstvo RTV Slovenije. Zanimalo nas je, ali držijo namigi dela javnosti, da je za zamenjavo voditelja ključen njegov nastop v referendumski kampanji o zakonski zvezi, kjer je zastopal stališče proti, ali bo oddaja ostala na sporedu in v kakšni obliki.

Poslali so nam povezavo do sporočilo za javnost, ki so ga objavili 28. aprila letos. Iz njega je mogoče razbrati, da "bodo ustvarjalci oddaje kviz prilagodili medijskemu razvoju in s tem sledili trendom sodobnih oddaj in otrokom, ki jih iz generacije v generacijo zanimajo različne stvari oziroma iste stvari predstavljene na njim prilagojen način.

Otrokom želijo ponuditi sodobno in privlačno televizijsko oddajo, so zapisali, ki bo obdržala svoje znamenito ime Male sive celice v novi vsebinski in vizualni podobi.

Ravnohribu, ki ga imenujejo za zaščitni znak oddaje, so se v sporočilu za javnost zahvalili za "kvalitetno in požrtvovalno delo z otroki ter profesionalno vodenje oddaje", na vprašanje o razlogih za menjavo pa nam (še) niso odgovorili.

Kaj so Male sive celice?

Male sive celice je bil slovenski televizijski kviz za otroke in mladostnike, ki je v letih 2011, 2012 in 2013 prejel viktorja za najboljšo otroško in mladinsko TV-oddajo

V kvizu se v znanju merita dve šolski ekipi, ki sta se v predizboru uvrstili na snemanje, piše na Wikipediji. Ekipi se pomerita v igrah Drži ne drži, Izberi tematiko, Od 5 proti 0, Izberi težavnost in igri Abeceda.

Novega voditelja bodo izbrali na avdiciji

Oddajo Male sive celice bo od oktobra letos vodil drug voditelj. Kot piše na spletni strani www.rtvslo.si, ga bodo izbrali maja med povabljenimi igralci na avdiciji.

Ne spreglejte