Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2013,
17.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 10. 2013, 17.10

8 let

Slovenska ekipa zmagala na svetovnem tekmovanju v prepoznavanju aktivnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ekipa odseka za inteligentne sisteme z Instituta Jožef Štefan (IJS) je na tretjem svetovnem tekmovanju v prepoznavanju aktivnosti osvojila prvo mesto.

Tekmovalci IJS-ja so zmago dosegli s kombinacijo natančnega in hitrega prepoznavanja aktivnosti, v oblačila všitih brezžičnih senzorjev in lastne odprtokodne programske opreme. Slovenska ekipa je premagala tri druge finaliste z najboljšim rezultatom do zdaj. S tem so premagali tudi lanskoletni rekord ameriške univerze Carnegie Mellon, so sporočili z IJS-ja.

Priprave na tekmovanje so potekale zadnjega pol leta, temeljile pa so na vrsti mednarodnih projektov, kjer je odsek za inteligentne sisteme sodeloval s svetovnimi strokovnjaki na področju ambientalne inteligence. Kot pojasnjujejo na IJS, je ambientalna inteligenca področje znanosti, katerega cilj je vključiti inteligentne računalniške sisteme v človekovo okolje na čim bolj nevsiljiv način. Aplikacije ambientalne inteligence si prizadevajo uporabniku ponuditi pravo storitev v pravem trenutku, za kar pa morajo razumeti njegovo situacijo.

Bistven del situacije je, kaj uporabnik trenutno počne - prepoznati je treba njegove aktivnosti. Organizatorji tekmovanja se posebej zanima za aplikacije ambientalne inteligence, ki so namenjene starejšim, bolnim in podobnim, ki pri vsakdanjem življenju potrebujejo pomoč.

Sisteme preiskusila testna oseba Na finalno srečanje so ekipe pripeljale svoje sisteme za prepoznavanje aktivnosti in jih namestile na testno osebo v laboratoriju, ki je bil opremljen kot stanovanje. Oseba je nato izvedla predpisano zaporedje aktivnosti, sistemi pa so morali čim bolje prepoznati aktivnosti in hkrati čim manj ovirati "igralko". Poleg tega so sodniki ovrednotili njihovo hitrost, prijaznost do uporabnika ter odprtost v smislu dokumentacije, dostopnosti programskih vmesnikov in kode.

Z izjemo kupljenih senzorjev je ekipa IJS, ki jo predstavljajo Simon Kozina, Hristijan Gjoreski, Matjaž Gams in Mitja Luštrek, v celoti razvila zmagovalni sistem - od izvirnih algoritmov, ki inteligentno kombinirajo več pristopov, pa do všivanja senzorjev v oblačila.

Tekmovanje v prepoznavanju aktivnosti (Evaluating AAL System through Competitive Benchmarking) je bilo julija v Valenciji v Španiji, razglasitev rezultatov pa je bila prejšnji teden na forumu AAL, ki ga vsako leto organizira program Evropske unije "Ambient Assisted Living". Tekmovanje organizira EU, je pa odprto za ekipe z vsega sveta. Poleg evropskih tekmovalcev se tekmovanj najpogosteje udeležujejo Američani, Japonci in Rusi, še dodajajo na IJS.

Ne spreglejte