Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
27. 5. 2015,
15.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 27. 5. 2015, 15.48

6 let, 6 mesecev

Ukinjajo še eno finančno pomoč za mlade brezposelne?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izvajalci bi že morali izbirati nove skupine udeležencev programa Podjetno v svet podjetništva, a z ministrstva za delo še vedno niso dobili odgovora, ali bo program sploh še sofinanciralo.

Program Podjetno v svet podjetništva (PVSP) je ena od dejavnosti za aktivno politiko zaposlovanja. Program mlade brezposelne Slovence z visoko izobrazbo spodbuja k reševanju njihovega socialnega statusa z lastno podjetniško kariero.

Od 620 udeležencev več kot polovica (samo)zaposlenih V program je bilo v letih 2013 in 2014 v dvanajstih razvojnih agencijah po Sloveniji vključenih 620 mladih. Za čas programa so podpisali štirimesečno pogodbo o zaposlitvi, prejemali so minimalno plačo, nadomestilo za malico in prevoz ter še nekaj dodatnih sredstev za razvoj in uresničitev poslovne ideje.

Cilj je, da se po končanem programu vsaj 35 odstotkov udeležencev zaposli oziroma samozaposli, a številke kažejo, da je takih kar 55 odstotkov – polovica je zaposlenih pri drugih delodajalcih, polovici se je uspelo s svojo poslovno idejo samozaposliti, navaja vodja projekta v Zagorju Staša Baloh Plahutnik.

Ali bodo program sploh še izvajali Zadnji lanski skupini se je program iztekel aprila letos, za prvo letošnjo skupino pa bi izvajalci že morali izbirati nove udeležence – teh je v vsaki razvojni agenciji na eno izvedbo deset –, a od ministrstva za delo kljub več sestankom in pozivom še niso dobili odgovora, ali bo program sploh še podpiralo. Program se sicer financira iz evropskega kohezijskega sklada, 15 odstotkov pa prispeva ministrstvo.

Na ministrstvu so nam pojasnili, da nadaljevanju programa še niso prikimali, ker se ena finančna perspektiva končuje, iz druge pa sredstev še ni mogoče črpati, zato o konkretnih programih v tem trenutku še ne morejo govoriti. Sicer zagotavljajo, da je spodbujanje podjetnosti med mladimi predvideno tudi v obdobju od 2014 do 2020. Med drugim načrtujejo ukrep Projekt za podporo podjetništvu, ki bo celostno uredil to področje. Nosilec projekta je gospodarsko ministrstvo, sodelujejo pa še ministrstva za delo, za kmetijstvo in okolje, za kulturo in za izobraževanje.

Zakaj nov program, če je en že oblikovan Glede na odgovor ministrstva ponovno pripravljajo nov program, čeprav je en že utečen. Izvajalci programa trdijo, da je težava v denarju, saj naj bi bil program PVSP za ministrstvo predrag.

Po izračunih izvajalcev bi, če bi letos izpeljali še eno skupino, v prihodnjih letih pa tri na leto, do leta 2020 potrebovali 23 milijonov evrov, ministrstvo bi tako prispevalo slabih 3,5 milijona evrov.

Za ta denar bi v program vključili še dodatnih 1920 udeležencev. Če bi se vsaj 35 odstotkom teh uspelo zaposliti ali samozaposliti, bi se v prihodnjih petih letih v državni proračun vrnilo 28 milijonov evrov, ob 55-odstotni uspešnosti pa 33 milijonov. Tako kažejo izračuni izvajalcev, ki trdijo, da program ni predrag, in ministrstvo pozivajo, naj čim prej sprejme odločitev.

Ne spreglejte