Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 7. 2015,
20.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 12. 7. 2015, 20.22

8 let

Nasveti za tiste, ki delo iščete tudi v obdobju dopustov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poleti je oglasov za delovna mesta nekoliko manj, a je za iskalce zaposlitve pomembno, da tudi v tem obdobju ostanejo aktivni, spremljajo dogajanje na trgu dela in se dodatno izobražujejo.

Svetovalke dveh slovenskih kadrovskih podjetij smo vprašali, kako naj iskalec zaposlitve poleti izkoristi bolj umirjeno dogajanje na trgu dela.

Se poleti s počitniškim vzdušjem dogajanje na trgu dela umiri? Poletje povezujemo z dopusti in počitkom, vendar pa za iskanje zaposlitve to nikakor ni mrtvo obdobje. Oglasov za delovna mesta je sicer nekoliko manj, vendar se povpraševanje delodajalcev po novih sodelavcih ne zmanjša drastično.

"Poletni čas je lahko dobra priložnost, da hitreje in morda celo lažje pridete do nove zaposlitve," meni Tjaša Snoj iz agencije Adecco. Ker se delovna mesta ves čas odpirajo, je za "iskalce zaposlitve pomembno, da tudi v tem letnem času ohranijo aktivnost in spremljajo dogajanje na trgu dela".

So iskalci zaposlitve poleti manj aktivni? Večina iskalcev dela predpostavlja, da podjetja v poletnih mesecih ne iščejo novega kadra. Računajo tudi na poletne dopuste v podjetjih, zato niso tako aktivni.

A dopusti običajno trajajo od dva do tri tedne, preostali čas pa kadroviki in vodilni preživijo v službi, spomni Martina Gerbec, strokovna sodelavka za kadre v podjetju Kadis. "Zato imajo tisti, ki tudi poleti ostanejo aktivni, več možnosti za povabilo na razgovor, saj se na razpisana mesta prijavlja občutno manj kandidatov."

Pomembno je tudi, da se ne prijavljamo samo na razpisana delovna mesta, ampak pošiljamo ponudbe tudi v podjetja, ki trenutno nimajo objavljenega prostega delovnega mesta, bi si pa pri njih želeli delati.

Kako na izbirni postopek in razgovore vplivajo letni dopusti v podjetjih? Kadrovski razpisi, objavljeni poleti, so pogosto namenjeni kadrovanju jeseni. V tem času lahko zgolj zbirajo prijave ali opravljajo prve selekcijske razgovore. Tjaša Snoj iz Adecca opozarja, da je zaradi dopustov treba računati na odsotnost vodilnih zaposlenih, ki odločajo o končnem izboru kandidatov, zato ni nič nenavadnega, če ti postopki trajajo nekoliko dlje.

Potrebna je torej večja fleksibilnost iskalcev zaposlitve pri prilagajanju terminu razgovora. Na obeh straneh. "Tudi če iskalci zaposlitve dobijo vabilo na razgovor v času, ko bodo odsotni, se lahko opravičijo in prosijo za drug termin," pojasni Maja Rotar iz agencije Kadis.

Ne spreglejte