Matic Tomšič

Torek,
13. 3. 2018,
13.28

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,68

11

Natisni članek

kriptovaluta Blockchain bitcoin

Torek, 13. 3. 2018, 13.28

6 let, 1 mesec

Slovenija ima novo znamenitost: takšne ni nikjer drugje na svetu #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,68

11

V enem od krožišč v Kranju po novem stoji velik kovinski simbol kriptovalute bitcoin, posvečen pa je tehnologiji veriženja podatkovnih blokov oziroma tako imenovanemu blockchainu, na katerem temeljijo kriptovalute. Podobno kot v primeru fontane piva v Žalcu gre za prvi tovrstni objekt ne le v Sloveniji, temveč tudi na svetu. Edinstven spomenik že vzbuja pozornost tudi v tujini.

Kranjski spomenik blockchainu počez meri približno sedem metrov, izdelan pa je iz posebne jeklene zlitine, imenovane corten (ali COR-TEN). Ta ne zahteva posebnega vzdrževanja, velikemu B-ju pa daje rustikalen videz. Uradno razkritje obeležja bo danes ob 15.00, odkrila pa ga bosta župan Kranja Boštjan Trilar in predsednik Bitcoin društva Slovenije Jure Pirc. | Foto: Bojan Puhek Kranjski spomenik blockchainu počez meri približno sedem metrov, izdelan pa je iz posebne jeklene zlitine, imenovane corten (ali COR-TEN). Ta ne zahteva posebnega vzdrževanja, velikemu B-ju pa daje rustikalen videz. Uradno razkritje obeležja bo danes ob 15.00, odkrila pa ga bosta župan Kranja Boštjan Trilar in predsednik Bitcoin društva Slovenije Jure Pirc. Foto: Bojan Puhek

V Kranju so se za postavitev spomenika tehnologiji veriženja podatkovnih blokov oziroma blockchainu odločili, ker so se želeli obenem pokloniti njeni izredni uporabnosti, obenem pa Slovenijo svetu predstaviti kot državo, ki na široko odpira vrata novim tehnologijam, so udeleženi pri postavitvi velike črke B zapisali na uradni spletni strani projekta.

Video: Planet TV

Prepoznavni simbol kriptovalute bitcoin, ki je leta 2009 postal prva aplikacija, zasnovana na blockchainu, stoji v bližini okrožnega sodišča v Kranju v krožišču med Cesto Staneta Žagarja in Gregorčičevo ter Zoisovo ulico.

Izbira lokacije za postavitev obeležja blockchainu ni bila naključna, opozarjajo na Mestni občini Kranj. Krožišče namreč simbolizira decentraliziranost, poglavitno lastnost blockchaina, ter omreženost, povezljivost in možnost izbire več poti, so zapisali

Takole bo od zdaj naprej videti krožišče v Kranju.  | Foto: Bojan Puhek Takole bo od zdaj naprej videti krožišče v Kranju. Foto: Bojan Puhek

Edinstveno skulpturo je postavila Mestna občina Kranj ob podpori računalniškega podjetja 3fs, ki ima sedež v Kranju, in svetovno znane "slovenske" borze s kriptovalutami Bitstamp, katere zgodba o uspehu se je začela prav v Kranju. 

"Slovenija je na tem področju ena najnaprednejših držav na svetu"

V podjetju 3fs so za Siol.net pojasnili, da nov spomenik v Kranju dejstvo, da je Slovenija svetovna velesila na področju blockchaina, predstavlja še v analogni obliki. 

"Blockchain tehnologija, ki se je manifestirala skozi bitcoin, je v slovenski tehnološki in gospodarski srenji pustila neizbrisljiv odtis. Slovenija je ena najnaprednejših blockchain držav na svetu, v naše kraje prihajajo ljudje z vsega sveta, da bi si ogledali praktične in teoretične uporabne vrednosti veriženja blokov. Kranj ima tukaj posebno mesto, saj je igral izredno pomembno vlogo v tem ekosistemu. S Kranjem je povezanih mnogo pionirjev tehnologije in mnogo podjetij, ki v svetovnih merilih uporabnost tehnologije blockchain pomikajo naprej," je za Siol.net povedal Andraž Logar iz podjetja 3fs.

Spomenik tehnologiji veriženja podatkovnih blokov je v kovaški delavnici nastajal dva tedna. Vrednost donatorske pogodbe, ki je omogočila njegovo izgradnjo, v Mestni občini Kranj ocenjujejo na okrog 20 tisoč evrov. | Foto: Bojan Puhek Spomenik tehnologiji veriženja podatkovnih blokov je v kovaški delavnici nastajal dva tedna. Vrednost donatorske pogodbe, ki je omogočila njegovo izgradnjo, v Mestni občini Kranj ocenjujejo na okrog 20 tisoč evrov. Foto: Bojan Puhek
"Spomenik je kot poklon uporabnim perspektivam novih tehnologij zagotovo zanimiv arhitekturno, urbanistično in tudi turistično. Predvsem z njim v svet pošiljamo sporočilo o odprtosti in tehnološki naprednosti mesta Kranj in Slovenije. Zagotovo bomo v podjetniškem svetu tudi z njim oziroma zaradi njega postali še bolj prepoznavni," so nam na vprašanje, kaj pričakujejo od postavitve spomenika, odgovorili na Mestni občini Kranj.

"Kaj takega se ne zgodi vsak dan"

Spomenik blockchainu so že opazili tudi v tujini. Na Redditu, najbolj obiskanem forumu na spletu, je objava v podforumu o kriptovaluti bitcoin, ki opisuje nov okras krožišča v Kranju, najbolj priljubljena v zadnjih 24 urah:

Bitcoin Reddit Kranj | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Eden od uporabnikov je spektakularno fotografijo Andreja Trčka, ki prikazuje spomenik blockchainu iz zraka, opisal takole: "Ne zgodi se vsak dan, da vidiš prizor, s katerim se bodo v prihodnjih desetih letih začeli vsi dokumentarni filmi o bitcoinu."

Fotografija spomenika tehnologiji veriženja podatkovnih blokov iz zraka, ki se je v zadnjih dneh razširila po svetovnem spletu. Nam so jo poslali z Mestne občine Kranj, posnel pa jo je fotograf Andrej Trček. | Foto: Andrej Trček Fotografija spomenika tehnologiji veriženja podatkovnih blokov iz zraka, ki se je v zadnjih dneh razširila po svetovnem spletu. Nam so jo poslali z Mestne občine Kranj, posnel pa jo je fotograf Andrej Trček. Foto: Andrej Trček

O kranjskem spomeniku je že poročalo tudi nekaj tujih medijev, ki pišejo o kriptovalutah in blockchainu (ena, dve, tri). 


Preberite tudi:

Kriptovalute: po velikem padcu Slovenija prva na svetu