Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 1. 2015,
6.52

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Patria Walter Wolf Kanada varščina

Četrtek, 29. 1. 2015, 6.52

5 let, 4 mesece

Walter Wolf po plačilu varščine na prostosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kanadska sodnica je po zaslišanju odobrila varščino za poslovneža Walterja Wolfa. Cena za izpustitev iz pripora je znašala 1,2 milijona kanadskih dolarjev oz. 850 tisoč evrov.

Na podlagi mednarodne tiralice zaradi izogibanja sodnemu postopku v zadevi Patria so Walterja Wolfa 20. januarja aretirali v Vancouvru na zahodu Kanade. Tiralico je izdalo ljubljansko okrajno sodišče.

Na vrhovnem sodišču kanadske province Britanske Kolumbije v Vancouvru je bil zaslišan v sredo, sodnica Heather Holmes je odločala tem, ali lahko Wolf na odločitev o izročitvi Sloveniji počaka na prostosti.

Naslednja obravnava 22. marca Na ljubljanskem sodišču so temu nasprotovali, a so v Kanadi vseeno odločili, da Wolf lahko počaka na prostosti. Za to je moral imeti poroštvo v višini 1,2 milijona kanadskih dolarjev oziroma 850 tisoč evrov, plačati pa je moral 200 tisoč dolarjev oziroma dobrih 140 tisoč evrov. Naslednja obravnava bo 22. marca.

Pri odločitvah o varščini je med drugim pomembna teža domnevnega zločina, kriminalna preteklost, finančne zmožnosti ter ali bo obtoženec ostal na voljo za nadaljevanje obravnave, ali pa bo poskušal pobegniti iz države.

Walter Wolf ima več potnih listov, vendar pa bo slovenski primer absolutno zastaral 10. Avgusta, tako, da je v njegovem interesu, da ostane tam, kjer je. Še posebej zato, ker se postopek za izročitev lahko zavleče. Sodnica je zato glavno obravnavo razpisala hitro, pa tudi zneske znesek za varščino, ki se lahko tudi prekliče, je visok.

Postopek se lahko raztegne do kanadskega vrhovnega sodišča Urad javnega tožilstva v Vancouvru ni vračal klicev, vendar pa je izkušeni odvetnik s področja izročitev Daniel Brown iz Toronta za STA pojasnil, da se lahko boj proti izročitvi raztegne vse do vrhovnega sodišča Kanade, kar je sicer redko, vendar pa je odvisno predvsem od finančnih zmožnostih obtoženca.

V primeru, da sodišče potrdi izročitev, pri čemer mora biti za domnevno obtoženčevo dejanje v Kanadi zagrožena zaporna kazen najmanj dveh let, se lahko Wolf v 30 dneh pritoži na ministrstvo za pravosodje. Če to izročitev potrdi, se lahko pritoži še na zvezno sodišče, boj pa se lahko nadaljuje vse do zveznega vrhovnega sodišča.

Wolfa, ki ima sicer med drugim tudi kanadsko državljanstvo, so aretirali na podlagi mednarodne tiralice ter prošnje za izročitev, posredovane s strani slovenskega pravosodnega ministrstva. Po prijetju so ga privedli na vrhovno sodišče Britanske Kolumbije na prvo zaslišanje v postopku izročitve, a je bilo prestavljeno zaradi zagotovitve navzočnosti Wolfovega zagovornika.

Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria, skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem, a je bil tekom med sojenja sojenjem izločen iz postopka, ker za sodišče ni bil dosegljiv.

Ne spreglejte