Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
11. 4. 2016,
8.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

2

Natisni članek

Balkanski bojevnik Policija Dragan Tošić

Ponedeljek, 11. 4. 2016, 8.52

6 let, 7 mesecev

Balkanski bojevniki, lovci in popotniki ali tihotapci droge?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

2

Balkanski bojevnik, Dragan Tošić in soobtoženi, sojenje | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

"Pozivam sodišče, naj ne sodi na podlagi moje medijske podobe, temveč dokazov," je na sojenju v zadevi Balkanski bojevnik dejal domnevni vodja slovenske veje narkokartela Dragan Tošić. Poleg njega je svojo plat zgodbe pojasnilo še šest od 14 soobtoženih, preostali bodo to storili jutri ali v sredo.

Potem ko je bilo prejšnji teden ponovno sojenje Draganu Tošiću in 14 soobtoženim v zadevi Balkanski bojevnik po nekaj urah prekinjeno z zahtevo obrambe, da tožilstvo dodatno pojasni nekatere elemente obtožnice, so danes na vrsto le prišli obtoženi, ki so pojasnjevali svojo plat zgodbe. Vsi krivdo zanikajo.

"Po krivici sem obraz organiziranega kriminala"

Tošić je v zagovoru ponovil, da je nedolžen in žrtev medijskega linča. Dodal je, da so bili od prvega sojenja v spis dodani zanj razbremenilni dokazi, predvsem nekatera pričanja osumljencev v srbskem delu preiskave. "Dokazi v Sloveniji in Srbiji kažejo, da nisem nikoli storil organiziranega kaznivega dejanja v zvezi z mamili, ki mi ga očita obtožnica. To trdita le slovenska policija in tožilstvo, ki me poskušata vplesti v celotno zgodbo," je povedal prvoobtoženi.

Večkrat je zatrdil, da ni niti enega dokaza, da bi bil on med organizatorji tihotapske naveze, kot to poskušajo prikazati, tako Tošić, "policija, tožilstvo in kakšna tajna služba". V javnosti je, pravi, vnaprej obsojen, od začetka preiskav leta 2010 je po lastnih besedah po krivici obraz organiziranega kriminala v Sloveniji. "Pozivam sodišče, naj ne sodi na podlagi moje medijske podobe, temveč dokazov."

Dodatno je Tošić zanikal, da bi bil njegov vzdevek Čelavi (srbski izraz za plešast). Kot pravi, je njegov vzdevek Risanka.

Lovci na trofeje ali tihotapci kokaina?

Za prvoobtoženim so se pred sodni senat zvrstili Dragan Beljkaš, Jakob Remškar, Mirzet Lucević, Peter Khermayer, Boštjan Kopčič in Robert Šabič. Ti naj bi sodelovali v Tošićevi verigi tihotapcev, ki naj bi v Južni Ameriki kupovali drogo, jo z ladijskim prevozom prepeljali do Republike Južne Afrike ter naprej v Italijo (predvsem v Milano).

Kakšna je bila pri tem vloga omenjene šesterice in kako se branijo očitkov iz več kot 100 strani dolge obtožnice?

Dragan Beljkaš naj bi septembra 2009 odpotoval v Brazilijo in prek kurirjev prejel 1,8 milijona evrov za nakup kokaina ter tega spravil na jahto Maui in nato na ladjo Pirgos proti Republiki Južni Afriki. Denar naj bi zagotovil Tošić.

Beljkaš zanika očitke, kot pravi, je bil v Braziliji na počitnicah z dekletom. Sam zase pravi, da rad potuje. 

Jakob Remškar in Mirzet Lucević naj bi septembra 2009 odpotovala v Republiko Južno Afriko, kjer naj bi pričakala ladjo Pirgos in organizirala prevoz kokaina v Evropo.

Oba zanikata očitke. Remškar je v zagovoru povedal, da je njegov hobi lov ter da ima doma trofeje, kot so svinja bradavičarka, antilopa in druge živali. Leta 2009 se je odpravil v Republiko Južno Afriko na lov vrste divje mačke, ki se jo lahko lovi le v tej državi. Ker ni želel iti sam, je s seboj vzel še Lucevića.

Peter Khermayer naj bi septembra 2009 peljal Remškarja in Lucevića na letališče, pozneje naj bi skrbel za komunikacijo med njima in Tošićem. Bil naj bi tudi kurir gotovine v višini 1,8 milijona evrov, namenjene plačilu pošiljke v Južni Ameriki. 

Sam meni, da se je v obtožnici znašel, ker je bil voznik Tošićevih otrok. Najela naj bi ga Tošićeva žena Meri.

Boštjan Kopčič in Robert Šabič naj bi skrbela za organizacijo, predvsem naj bi članom tihotapske naveze dajala navodila za najeme stanovanj na območju Italije.

Pri Kopčiču so policisti med hišno preiskavo leta 2011 našli in mu zasegli skoraj 164 gramov kokaina in 23 gramov heroina. Očitajo mu še, da je hranil dva noža, prirejena za metanje, ki sta po zakonu prepovedana. Sam pravi, da je imel droge za lastno uporabo. Nože naj bi kupil v lovski trgovini in naj ne bi vedel, da gre za prepovedano orožje. Vpletenost v kaznivo dejanje zanika.

Tudi Šabič zanika očitke iz obtožnice.

Tošićev odvetnik: Tožilstvo taktično skriva imena

Zagovornik Tošića Luka Zajc je danes uvodoma sicer ugovarjal pojasnilu obtožnice, ki sta ga na njegovo zahtevo pripravili tožilki Blanka Žgajnar in Mateja Gončin.

Zajca je v prvotni verziji zmotila navedba v obtožnici "Dragan Tošić in drugi", zato je od tožilstva zahteval pojasnila, kdo so ti "drugi".  Zdaj naj bi tožilki po njegovih besedah namesto navajanja imen "drugih" nekatere prej znane storilce spremenili v neznane, prej neznane pa v "za zdaj neznane". Gre predvsem za domnevne člane naveze v Srbiji. Tožilka Žgajnarjeva je to zanikala.

Zajc vztraja, da tožilstvo imena "skriva", češ da bi v nasprotnem primeru moralo ugotavljati vlogo teh ljudi. "Tožilstvo se zaveda, da bi vpeljava teh imen zanje odprla pandorino skrinjico."

Ne spreglejte