Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2009,
15.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 5. 2009, 15.02

8 let

Slovenija po varnosti na 20. mestu med 130 državami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija se je v raziskavi o konkurenčnosti za razvoj turističnega sektorja Svetovnega gospodarskega foruma med 130 državami uvrstila na 20. mesto pri zagotavljanju varnosti.

"To pomeni, da smo v Sloveniji dobro organizirani pri zagotavljanju varnosti v turizmu," je na posvetu Turistične zveze poudaril njen predsednik Dominik S. Černjak.

"Raven kaznivih dejanj na ravni zadnjih let" Na posvetu, ki je pretekli teden potekal v Ljubljani, je višji policijski inšpektor Boris Rojs povedal, da raven kaznivih dejanj ostaja približno na ravni zadnjih let, raziskanost pa se je nekoliko povečala in zdaj znaša 43 odstotkov, so sporočili iz Turistične zveze Slovenije.

"Glede motoristov v naravi potrebno spremeniti predpise" Kot je še dodal, je vse več beračenja, nedovoljenega posedovanja orožja in opitosti mladoletnih oseb. "Problem predstavlja vožnja z motornimi vozili v naravnemu okolju, kjer bo treba spremeniti predpise, pa tudi organizacija adrenalinskih športov ni pod nadzorom in je obenem vzrok za nesreče in ogrožanja človeških življenj," je opozoril Rojs.

"Zastojem se izognemo z uporabo manj obremenjenih prehodov" Jožef Grah iz Slovenske policije je poudaril, da se je daljšim čakalnim dobam in zastojem možno izogniti z uporabo manj obremenjenih mejnih prehodov. Zato državljanom držav EU, Evropskega gospodarskega prostora in Švice priporočajo uporabo manjših mejnih prehodov za mednarodni promet, lahko pa tudi mejnih prehodov za meddržavni promet. Več podatkov o vrsti in obsegu uporabe mejnih prehodov ter obratovalnih časov je razvidnih na spletni strani policije www.policija.si, v rubriki mejni prehodi.

"Več tatvin s plovil v marinah" Aleš Kegljevič z oddelka za premoženjsko kriminaliteto v sektorju splošne kriminalitete uprave kriminalistične policije generalne policijske uprave v Ljubljani je na posvetu opozoril, da se pojavljajo nekatere nove oblike varnostnih groženj. Tako se povečuje število tatvin s plovil v marinah (npr. draga kolesa in skuterji, izvenkrmni motorji). S turisti prihajajo tudi storilci kaznivih dejanj, večkrat v organiziranih skupinah. Posebej se organizirajo storilci kaznivih dejanj, povratniki, ki se v sezoni selijo v turistične centre izključno z namenom izvrševanja kaznivih dejanj.

"V času sezone nesrečam botruje predvsem alkohol" Višji policijski inšpektor v sektorju prometne policije na generalni policijski upravi Anton Hribar je ob tej temi še posebej opozoril na najpogostejše vzroke prometnih nesreč v času turistične sezone. Ti so neprilagojena hitrost, nepravilna stran ali smer vožnje, neupoštevanje pravil o prednosti ter nepravilno prehitevanje. Vsi ti vzroki so zelo pogosto povezani z alkoholom.

Policija načrtuje nadzor nad vsemi prometnimi udeleženci V prihajajočih mesecih načrtuje policija nadzor prometa na vseh cestah in nad vsemi vrstami prometnih udeležencev; posebna pozornost bo na kontroli hitrosti, uživanja alkohola ter uporabe varnostnih pasov in čelad. Urejali bodo promet in odpravljali zastoje, tudi z izločanjem prepočasnih vozil iz prometa; organizirali bodo akcije "izkušnja kot nasvet" in druge oblike svetovanja (za šole in druge ciljne skupine), po zgledu alpskih držav pa za večjo varnost predlagajo ustanavljanje "moto turizma".

Ne spreglejte