Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 12. 2011,
12.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 16. 12. 2011, 12.51

7 let, 12 mesecev

Priča v zadevi Čista lopata: Nameravali so aretirati Jankovićeve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Policijski informator Urbas je na obravnavi v zadevi Čista lopata dejal, da naj bi policija poleg aretacije Ivana Zidarja domnevno načrtovala tudi aretacijo Jankovićevih.

Anton Urbas, ki sicer trenutno prestaja 86-mesečno zaporno kazen zaradi 27 kaznivih dejanj, se na zaslišanju na ljubljanskem okrožnem sodišču ni izjasnil, ali je s policijo sodeloval kot uradni policijski sodelavec ali zgolj kot "navaden občan". Dejal pa je, da so v preteklosti nanj pogosto pritiskali tako s strani policije kot tožilstva, naj dobi informacije za aretacijo zdaj že nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja.

"Na dan pred odprtjem Stožicso nameravali aretirati Jankovićeve" V zaslišanju, v katerem je podal nekaj nasprotujočih si informacij o naravi svojega dela kot policijski informator, pa je Urbas povedal, da je policija nameravala "dan pred odprtjem Stožic aretirati Jankovićeve". Naročili so mu, naj iz Nemčije prinese potrebne informacije za aretacijo, a do nje pozneje ni prišlo. Kdo in zakaj naj bi mu naročil iskanje informacij, ki bi bile povod za aretacijo, pa Urbas na zaslišanju ni pojasnil.

Znano je sicer, da se je kriminalistična preiskava v letu 2007, ki je razkrila afero Čista lopata, začela, ko je kriminalist Robert Slodej iz Nemčije prejel sporočilo o domnevno nezakonitih Zidarjevih poslih. Te informacije naj bi nemški kriminalist Gerhard Schaffner dobil od Urbasa, ki je deloval kot njegov informator, trdi kriminalist Slodej.

Urbas: Slodej je na zaslišanjih lagal Urbas pa je na zaslišanju zavrgel nekatere Slodejeve dosedanje trditve ter ga obtožil, da je na zaslišanjih lagal. Po njegovih besedah naj bi bil prav Slodej pobudnik srečanj in tisti, ki je želel pridobiti informacije za Zidarjevo aretacijo. Slodej naj bi mu tudi rekel: "Zdaj bova pa Zidarja zaprla."

Dodal je, da ga je okrožna tožilka Bojana Podgorelec s svojimi izjavami na sodišču že večkrat "spravila v življenjsko nevarnost". Tožilka je temu oporekala in od Urbasa zahtevala natančne odgovore, kakšna naj bi bila njena vpletenost v samo zadevo, vendar pa na to ni podal jasnega odgovora.

V zadevi Čista lopata so Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika.

Ne spreglejte