Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 4. 2015,
12.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 3. 4. 2015, 12.45

8 let

Poslovnež Anderlič mora plačati milijon evrov kazni, ne bo pa mu treba v zapor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslovnež Jože Anderlič je s tožilstvom sklenil dogovor, po katerem mu ne bo treba v zapor. Dobil je pogojno kazen leto in pol zapora, plačati pa bo moral milijon evrov denarne kazni.

Po tistem, ko sta na predobravnavnem naroku v začetku marca poslovnež Jože Anderlič in nekdanji direktor Hypo Alpe Adria Consultance Andrej Oblak zanikala, da bi pri prodaji 80-odstotnega deleža družbe Hypo Upro zlorabila svoj položaj in tako nezakonito pridobila dva milijona evrov, si je Anderlič premislil.

Medtem ko predobravnavni narok zoper Oblaka še ni končan, je Anderlič sklenil sporazum s tožilstvom.

800 tisoč v proračun, sto tisoč Karitasu in sto tisoč Rdečemu križu Sodišče ga je tako obsodilo na leto in pol zapora, a mu ne bo treba za zapahe, če v treh letih kaznivega dejanja ne ponovi. Vrniti mora tudi 800 tisoč evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi, poleg tega pa mora dvesto tisočakov nakazati v dobrodelne namene, sto tisoč Karitasu in sto tisoč Rdečemu križu.

Na predobravnavnem naroku sicer tožilec Stanislav Pintar ni želel razpravljati o milejši obliki kazni v primeru priznanja, saj, kot je takrat povedal, "ni nihče od njiju pokazal interesa za priznanje krivde".

Visoka, a ne rekordna kazen Anderlič je bil obsojen na eno od najvišjih denarnih kazni v zgodovini Slovenije. Rekord je sicer še vedno v rokah poslovneža Darija Južne, ki mu je sodišče poleti 2013 zaradi zlorabe položaja in pranja denarja prisodilo 1,3 milijona evrov kazni, družbi CGP, katere lastnik je, pa je moral vrniti še 4,5 milijona evrov. Južna je bil obsojen tudi na 21 mesecev zapora, a je namesto tega opravljal družbeno koristna dela.

Do poletja 2013, ko je bil obsojen Darij Južna, so bile denarne kazni, ki so jih izrekala slovenska sodišča, občutno nižje in so znašale do nekaj deset tisoč evrov.

Ne spreglejte