Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2011,
10.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 10.32

7 let, 12 mesecev

Poslanci Škobernetu niso podelili imunitete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
DZ je na zasedanju brez glasu proti potrdil odločitev mandatno-volilne komisije, da celjskemu sodniku Milku Škobernetu, ki je osumljen jemanja podkupnine, ne podelijo imunitete.

Škoberne je sicer že od petka v priporu, njegov zagovornik Tomaž Bromše (na fotografiji zgoraj) pa zaradi neutemeljene odreditve pripora napoveduje tudi pritožbo na ustavno sodišče. Odrejen mu je bil enomesečni pripor Škoberneta so v četrtek pripeljali pred preiskovalnega sodnika po tem, ko je mandatno-volilna komisija državnega zbora sklenila, da mu ne podeli imunitete. Sodnik je zanj odredil sodno pridržanje, po petkovem nadaljevanju zaslišanja pa mesec dni pripora zaradi upravičene bojazni, da bi uničil sledove kaznivega dejanja ali vplival na priče. Škobernetov zagovornik napoveduje nove pritožbe Bromše se je na odločitev pritožil in napovedal, da bo v primeru zavrnitve pritožbe nad odreditvijo pripora Škobernetu na vrhovno sodišče naslovil zahtevo za varstvo zakonitosti. Hkrati se bo pritožil še na ustavno sodišče. Po njegovem prepričanju je namreč Škobernetu kršena z ustavo zagotovljena imuniteta. O njej bi moral, kot meni Bromše, pred odreditvijo pripora odločati državni zbor in ne le parlamentarna mandatno-volilna komisija.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Bromšetovo pritožbo na odreditev pripora po pošti prejelo v ponedeljek. O njej bodo odločili v zakonskem roku 48 ur, ki se izteče v sredo ob 13. uri, napovedujejo na sodišču. Pritožbe, poslane preko telefaksa že v soboto, tako ne bodo upoštevali. Bromše je ob tem za STA dejal, da se mu zdi ravnanje sodišča nerazumljivo.

Tanko: Gre za procesno napako Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je v ponedeljek ob začetku seje DZ predsednika parlamenta Pavla Gantarja spraševal, zakaj ni omogočil, da bi DZ na izredni seji pravočasno odločal o sklepu mandatno-volilne komisije, da sodniku ne podeli imunitete. Tanko trdi, da gre za hudo in verjetno tudi zavestno procesno napako, ki bi lahko omogočila tudi, da bo Škoberne zahteval odškodnino zaradi nezakonitega pridržanja. Predsednik DZ Pavel Gantar je očitke zavrnil, zatrdil, da ni prišlo do kršenja postopkov ter da je DZ vedno ravnal tako.

V zameno za podkupnino naj bi odpravil tiralico V kriminalistični akciji sredi minulega tedna sta bila zaradi suma vpletenosti v zadevo poleg Škoberneta pridržana tudi direktor podjetja Komunala Laško Marjan Salobir in celjski podjetnik Esad Ramić. Preiskovalni sodnik je tudi Ramiću v petek odredil enomesečni pripor, zoper Salobirja pa tožilstvo ni podalo predloga za pripor. Škoberneta naj bi pridržali zaradi suma, da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za Esada Ćehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami.

Tudi Janša brez imunitete

DZ tudi poslancu SDS Janezu Janši v zasebni tožbi, ki jo je proti njemu vložil Franci Perčič, ni podelil imunitete. Janša se na imuniteto tudi ni skliceval.

DZ se je seznanil tudi z odstopom Bineta Matoha iz Programskega sveta Radiotelevizije Slovenija.

Namesto Jurija v odboru za zunanjo politiko Zalokar Oražmova Poslanci so v sklopu mandatno volilnih zadev za podpredsednika komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti imenovali Marijana Križmana (SD). Odločili so še, da bo poslanca Franca Jurija (Zares) na mestu podpredsednika odbora DZ za zunanjo politiko nadomestila Cveta Zalokar Oražem.

Potrdil so sklep, da se kot člana in podpredsednika preiskovalne komisije, ki se ukvarja z afero Patria, imenuje poslanca SD Dejana Levaniča, razreši pa Dušana Kumra.

Ne spreglejte