Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 9. 2014,
13.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 16. 9. 2014, 13.31

8 let

Pet hišnih preiskav zaradi vodovoda na Onkološkem inštitutu (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V petih hišnih preiskavah, ki jih vodi nacionalni preiskovalni urad, naj bi preiskovali domnevno sporen razpis za izgradnjo vodovoda na Onkološkem inštitutu.

Preiskovalci danes izvajajo operativne aktivnosti v zvezi s preiskovanjem sumov kaznivih dejanj v zdravstvu, so potrdili na nacionalnem preiskovalnem uradu. Na območju ljubljanske policijske uprave preiskovalci na podlagi sodnih odredb opravljajo pet hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, kjer iščejo poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Pri preiskovalnih aktivnostih sodelujejo tudi računalniški strokovnjaki iz Policijske uprave Ljubljana.

Da hišne preiskave potekajo tudi na ministrstvu za zdravje, so nam potrdili v službi za odnose z javnostmi, kjer dodajajo, da podrobnosti niso znane, le da so preiskave povezane z obnovo vodovoda Onkološkega inštituta. Na ministrstvu še zatrjujejo, da kriminalistom nudijo polno sodelovanje, posredovali bodo tudi vse zahtevane informacije in dokumentacijo.

Iz službe za odnose z javnostmi na Onkološkem inštitutu pa so sporočili, da so danes kriminalisti NPU nenapovedano prišli na Onkološki inštitut z nalogom za pregled vseh korespondenc generalnega direktorja Onkološkega inštituta in dveh strokovnih sodelavcev, ki so sodelovali v postopkih razpisa za sanacijo vodovoda.

"Kriminalisti so preverili in naredili kopijo podatkov (elektronske pošte) pri generalnem direktorju in strokovnih sodelavcih Onkološkega inštituta. Po naših informacijah gre za preiskovalna dejanja v zvezi s pobudo za pregon in uvedbo preiskave zaradi suma organiziranega kriminala in korupcijskih kaznivih dejanj, ki jo je decembra lani direktor inštituta Janez Remškar podal državnemu specializiranemu tožilstvu v zvezi škodljivostjo aktualne pogodbe za sanacijo vodovoda na Onkološkem inštitutu. Omenjena preiskava je še v teku, nihče od zaposlenih na Onkološkem inštitutu pa v preiskavi ni osumljen," so zapisali v sporočilu za javnost.

Preiskave tudi v podjetju Kovinar Kočevje Preiskave so potrdili tudi v podjetju Kovinar Kočevje, a več od tega niso želeli razkriti.

Pogodba s Kovinarjem Kočevje, ki je bil izbran na razpisu za obnovo vodovoda, je bila podpisana že novembra lani, a se dela - predvsem zaradi zaskrbljenosti inštituta, da se bo projekt v času izvedbe podražil - več mesecev niso začela. Vodstvo Onkološkega inštituta je zaradi teh skrbi tudi podalo prijavo suma korupcije na specializirano državno tožilstvo. Kasneje je ministrstvo k pogodbi s Kovinarjem dodalo člen, v katerem so zapisali, da bo svoj nadzor nad deli izvajal tudi Onkološki inštitut.

Pogodba je bila namreč podpisana za sedem milijonov evrov, podizvajalca Kovinarja Kočevje pa sta Medicoengineering in Gradia. Medicoengineering je znan že iz zgodbe o operacijskih mizah UKC Ljubljana, ki je prav tako v rokah preiskovalcev NPU. Ti sumijo, da so bile mize preplačane. Vrednost del, ki naj bi jih Medicoengineering opravil pri obnovi vodovoda, naj bi bila natanko dva milijona evrov.

Preiskave naj bi sicer opravljala posebna delovna skupina, ki preiskuje korupcijo v zdravstvu in ki jo vodi Robert Slodej. Zagrožena kazen za kaznivo dejanje zlorabe položaja pa je do osmih let zapora.

Po neuradnih informacijah so v današnji kriminalistični preiskavi glavni osumljenci Tadej Štular, ki je vodja investicij na ministrstvu za zdravje, Tanja Frantar Zabret iz Medicoengineeringa in njen partner Igor Zabret.

Generalni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana Janez Remškar pravi, da ne ve, kako bodo preiskave vplivale na obnovo. Ob vprašanju glede odgovornosti za to, da je postopek izbire izvajalca kljub opozorilom prišel do konca, pa ocenjuje, da je najbrž odgovorno ministrstvo za zdravje.

Gantar prepričan, da je bil podpis pogodbe smiselna poteza Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar pa je dejal, da se ne čuti odgovornega, čeprav je prvo pogodbo za obnovo vodovoda podpisal prav on.

Prepričan je, da je bil podpis pogodbe za obnovo vodovoda v tistem trenutku smiselna poteza. "Mene so službe prepričale. Nisem imel razloga, da bi dvomil, da je karkoli v zvezi s tisto pogodbo narobe. Je pa, kot sem obveščen, naknadno prihajalo do sprememb, ne vem, kaj se je dogajalo v zadnjih pol leta in več, to pač nisem seznanjen," je dodal.

"Bil sem zelo vesel, ko smo pogodbo podpisali... Sam razpis je bil izpeljan po postopkih, ne vem pa, kaj se je dogajalo s spremembami, tudi z načinom dela od takrat naprej," je dejal Gantar.

"Sam nisem nikjer sodeloval, v nobeni delovni skupini, nikdar nisem sprejel nobenega eventuelnega ponudnika, tako da to je bila stvar strokovnih služb in zaključek je bil podpis pogodbe", je dodal.

Ne spreglejte