Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 7. 2015,
11.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 30. 7. 2015, 11.42

8 let

Osumljeni zdravnik Radan iz kliničnega centra na psihiatrični oddelek v Maribor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Osmih umorov osumljenega zdravnika Ivana Radana so po naših informacijah danes iz kliničnega centra premestili na forenzični oddelek psihiatrije v Mariboru.

Vsaj do 18. avgusta za "zapahi" ostaja osmih umorov osumljeni zdravnik Ivan Radan, saj mu je senat okrožnega sodišča na predlog državne tožilke pripor podaljšal. Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah so Radana danes iz ljubljanskega kliničnega centra, kjer je bil od 19. maja, ko se je samopoškodoval ob prihodu na Povšetovo, premestili na forenzični oddelek psihiatrije v Mariboru.

Radanu naj bi očitali več kot 20 kaznivih dejanj, med njimi tudi osem umorov bolnikov, ki naj bi umrli s pomočjo smrtonosne infuzije. Preiskava naj bi potrdila, da si je predpisoval psihoaktivna zdravila, predvsem pomirjevala, na njegovem računalniku pa naj bi odkrili tudi več kot deset fotografij umirajočih pacientov.

Oddelek za storilce kaznivih dejanj Na mariborskem oddelku za forenzično psihiatrijo zdravijo storilce kaznivih dejanj iz vse Slovenije. Enota za forenzično psihiatrijo je namenjena obsojencem, ki so kaznivo dejanje storili v stanju neprištevnosti in bili namesto na zaporne kazni "obsojeni" na ukrep obveznega psihičnega zdravljenja, pa tudi tistim, ki zbolijo v zaporu ali potrebujejo opazovanje za sodno psihiatrično mnenje.

Ta varnostni ukrep sodišče izreče, če ugotovi, da obstaja nevarnost, da bo storilec ponavljal kazniva dejanja zaradi svojega duševnega stanja. Ukrep je kurativne narave, da se z medicinskim obravnavanjem odpravi storilčeva nevarnost.

Ali se lahko zgodi, da bo Radan na koncu – če bo oziroma ko bo tožilstvo spisalo obtožnico in bo steklo sojenje ter ga bo morda spoznalo za krivega – namesto zaporne kazni dobil ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, ki lahko traja največ pet let, je prezgodaj domnevati.

Ne spreglejte