Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 12. 2013,
13.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

policija rop vlom

Ponedeljek, 9. 12. 2013, 13.42

8 let

Moška sta se sredi noči predstavljala za policista

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Neznana moška sta se v nedeljo ponoči v Vodicah predstavila kot policista in od lastnika hiše zahtevala, da jima odpre. Ko jima je odprl vrata, sta ga začela pretepati in od njega zahtevala denar.

Policisti so v nedeljo okoli pol dveh zjutraj obravnavali rop v okolici Vodic. Po informacijah policije sta se moška predstavila kot policista in od lastnika stanovanjske hiše zahtevala, da jima odpre. Ko je lastnik hiše odprl vrata, sta ga storilca začela pretepati in od njega zahtevala denar, pri napadu pa sta uporabila tudi solzivec.

Eden od storilcev je večkrat udaril in zlasal tudi žensko, ki je bila v hiši, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana in dodali, da sta moška odnesla nekaj deset evrov gotovine in verižico ter zbežala neznano kam. Za napadena moškega in žensko so poskrbeli zdravstveni delavci, policija pa je začela z ukrepi za izsleditev storilcev.

Od policista zahtevajte službeno izkaznico Na ljubljanski policijski upravi ob tem poudarjajo, da mora policist, ki naloge izvaja v civilu, pred policijskim postopkom pokazati službeno izkaznico. "Če okoliščine tega ne dopuščajo, se mora predstaviti kot policist, takoj ko je to mogoče, pa se mora izkazati s službeno izkaznico," so dodali.

Policist mora poleg tega navesti razlog za policijski postopek, na zahtevo pa tudi povedati svoje ime in priimek ter policijsko enoto, v kateri dela. "Postopek policista v civilu se načeloma ne razlikuje od postopka policista v uniformi. Tako policist v uniformi kot v civilu mora pri opravljanju policijskih nalog spoštovati človekovo osebnost in dostojanstvo ter druge človekove pravice in temeljne svoboščine," so zapisali na policiji in opozorili, da je lahko odstopanje od navedenih pravil znak, da morda ne gre za policista.

V takšnih primerih na policiji predlagajo, da občani o tem obvestijo policijo. V primeru dvoma, da gre za policista, pa ne bo odveč, da občan prosi, da domnevni policist stopi na vidno mesto, s čimer se lahko prepriča, za koga gre.

Ne spreglejte