SiolNET. Novice Črna kronika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Doktorji znanosti prali denar za Šarića

1

termometer

Darko Šarić naj bi se danes na posebnem sodišču v Beogradu izjasnil o drugi obtožnici, ki ga bremeni, da je srbsko gospodarstvo "okužil" z 20 milijoni evrov opranega denarja.

Tožilstvo trdi, da je Šarić za ta posel angažiral pravne in ekonomske strokovnjake, ki so imeli nalogo, da najdejo način, kako naj ogromni zneski umazanega denarja v obtoku postanejo legalni, piše spletni portal Blic.

Uporabljali podjetja v davčnih oazah V tej svojevrstni ekipi je bilo precej ljudi s fakultetno izobrazbo, med njimi pa celo dva doktorja znanosti. Da bi zameglili poreklo denarja, so Šarić in njegovi sodelavci uporabljali podjetja v davčnih oazah in druga podjetja v njihovi lasti. Del tega denarja so vložili neposredno v plačilni promet, del pa v razne nepremičnine, kmetijska zemljišča, hotele itn.

Vplačila do 15 tisoč evrov na devizne račune fizičnih oseb v srbskih bankah je bila tudi pogosto uporabljana metoda. Na ta način so poskušali preprečiti, da sumljivih transakcij ni opazila služba za boj proti pranju denarja. Te vsote pa so pozneje uporabljali kot varščino na dražbah in natečajih, še piše srbski Blic.

Bo Šarić razkril vplivne ljudi, ki so pomagali prati denar? Na prvi obravnavi pred posebnim sodiščem je Darko Šarić dejal, "da se je dobival in sodeloval" z mnogimi vplivnimi in bogatimi ljudmi in da ne bo okleval, da kogarkoli pokliče za pričo. To bi lahko razkrilo, kdo mu je pomagal pri sumljivih poslih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin