Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 10. 2013,
15.28

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Bojan Dobovšek streljanje umor varnost

Natisni članek

Četrtek, 24. 10. 2013, 15.28

4 leta, 6 mesecev

Bojan Dobovšek: Streljanje v Mariboru odgovor državi, da naj poskrbi za socialno varnost ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Dogodki, kakršen je bil današnji, ko naj bi neplačani delavec ustrelil delodajalca, njegovega sina in nato še sebe, v krizi niso nič neobičajnega, meni Bojan Dobovšek s Fakultete za varnostne vede.

Če držijo prve informacije, da naj bi šlo za delavca, ki ni dobil plačila za svoje delo, bi človek lahko rekel, da je pravzaprav nenavadno, da se to ni zgodilo že prej, ko so začeli propadati veliki gradbinci.

Takšne zadeve so običajne v vseh družbah, ko ljudje v času krize in obupu posežejo po skrajnih ukrepih. To je po mojem mnenju odgovor državi, da naj poskrbi za ljudi, da se bodo v socialnem smislu počutili varno, da torej imajo službe, da imajo dovolj denarja za dostojno preživetje, da imajo dostop do zdravstvenih, socialnih in drugih storitev.

Kakor vidimo, se te pravice, ki jih je zagotavljala država, vse bolj zmanjšujejo. Zdaj ko se zmanjšuje število zaposlenih v državnih institucijah, to posledično pomeni, da so te storitve, ki jih je prej zagotavljala država, na voljo na trgu, ljudje jih morajo plačati iz svojega žepa. To posledično pomeni, da bodo državljani vse bolj revni.

Kaj nam še lahko prinese kriza, še več podobnih primerov, ko ljudje pridejo do dna in druge rešitve ne vidijo? Moja ideja je, da je finančna kriza konstrukt, ki so si ga izmislili tisti, ki so to krizo ustvarili, s čimer opravičujejo svoja finančna kriminalna dejanja, da jih za ta dejanja ne bi preganjali.

Kdo so tisti, ki so ustvarili ta konstrukt? Inštitucije, kot so banke, bonitetne hiše, borze … Politika pa je tem pritiskom podlegla in jih rešuje na škodo socialnih ukrepov, ki jih čutijo ljudje. Revščina bo vse večja, razslojevanje bo prav tako vse večje. Bogati si bodo te storitve, ki jih je prej zagotavljala država, lahko privoščili, drugi pa ne.

Kaj je po vašem mnenju ključno, da bi država izplavala iz te krize? Gospodarstveniki, ki delajo dobro, se morajo zavedati, da javni sektor dela in ustvarja za gospodarstvo in omogoča zdrave, dobre in izobražene delavce. Tisti, ki izkorišča te dobre gospodarstvenike, je javni finančni sektor.

Ne spreglejte