Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 3. 2014,
16.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vladimir Vodušek

Ponedeljek, 17. 3. 2014, 16.21

8 let

Afera Vodušek: Vinko Stiplovšek izdal šest fiktivnih računov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Stiplovšek meni, da s svojimi dejanji ni naklepno pomagal Korošcu pri kaznivem dejanju zlorabe položaja.

Direktor podjetja Rhydcon Vinko Stiplovšek, ki je znan iz afere Vodušek, je danes na celjskem okrožnem sodišču povedal, da je pred leti podpisal šest fiktivnih računov in jih izstavil zreškemu Uniorju. Unior jim je potem nakazal skoraj 180 tisoč evrov za obresti najetega posojila, čeprav storitev, ki so bile na računih, niso nikoli opravili.

Stiplovšek je pojasnil, da tega denarja Uniorju, ki ga je takrat vodil Gorazd Korošec, niso vrnili, saj tudi sami zaradi škodljivega posla pripravljajo odškodninski zahtevek, ki ga bodo vložili zoper Unior. Delnic Uniorja jim namreč ni uspelo prodati, njihova cena je upadla, Rhydconu, ki ga je Unior skupaj s tujim partnerjem ustanovil leta 1993, pa je ostalo za poplačilo posojilo v vrednosti 2,9 milijona evrov. Bal se je sovražnega prevzema To posojilo je Rhydcon, ki proizvaja spojne elemente za hidravliko, najel za nakup okrog 67 tisoč lastnih delnic Uniorja, saj se je bal sovražnega prevzema. Stiplovšek meni, da s tem dejanjem ni naklepno pomagal Korošcu pri kaznivem dejanju zlorabe položaja. Korošec je decembra lani krivdo priznal in je bil obsojen na 16-mesečno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo dveh let.

Stiplovšek, ki je tudi osumljen zlorabe položaja, je še pojasnil, da sta se s Korošcem dogovorila, da bo v treh mesecih našel kupca za omenjene delnice in da bodo te delnice prodali prijateljskemu podjetju ter s kupnino pokrili najeto posojilo, a se to ni zgodilo.

Korošec je decembra na sodišču pojasnil, da je Unior želela prevzeti mariborska družba Center Naložbe, ki pa je avgusta 2010 pristala v stečaju. Prek te družbe je nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot obvladoval Infond Holding in vso laško skupino. V zgodbi se je znašel tudi novinar Vladimir Vodušek Novinar Vladimir Vodušek je izvedel za omenjene fiktivne posle in se je zaradi domnevnega izsiljevanja Korošca in Stiplovška znašel v postopku pred celjskim okrožnim sodiščem. Vodušek očitanega kaznivega dejanja ne priznava. Novembra lani je pojasnil, da se ne čuti krivega, ker ni šlo za izsiljevanje, ampak za maščevanje Korošca in Stiplovška ob podpori ene izmed odvetniških družb.

Sam naj bi namreč pridobil neke dokumente, ker pa jih ni hotel uporabiti kot novinar, sta se Korošec in Stiplovšek odločila, da se mu maščujeta. Kot je navedel Vodušek, se je vseskozi pogovarjal le o oglaševanju Uniorja na svoji televiziji.

Ne spreglejte