TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 11. 2010,
12.57

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 11. 2010, 12.57

8 let, 4 mesece

Novela zakona o dohodnini bo najbolj obremenila manjše kmetije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Predlog zakona o dohodnini bo najbolj obremenil manjše kmetije, ki imajo poleg kmetijske dejavnosti še kak drugi prihodek, je opozoril predsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Žveglič, sistem, ki ga zakon predvideva, ni dober, ker ne kaže struktur kmetijstva, in se jim tudi ne prilagaja. "Nikjer v državah EU se pavšalnemu načinu obdavčitve ne pripisujejo zneski ukrepov kmetijske politike," je opozoril. Močno bodo prizadeti tudi mladi prevzemniki kmetij Z novim zakonom bodo najbolj obdavčene manjše kmetije, ki imajo poleg kmetijske dejavnosti še kak drug prihodek - na primer plačo ali pokojnino, menijo v sindikatu. "Močno se jim bo dvignila dohodninska osnova, lahko bodo tudi preskočili dohodninski razred. Novela zakona bo močno prizadela tudi mlade prevzemnike kmetij," je prepričan Žveglič.

Sindikat se ne strinja, da se v noveli pripisujejo ukrepi kmetijske politike pavšalu. Hkrati bodo morale kmetije z več kot 5000 evri letnih dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti z letom 2013 voditi obvezno knjigovodstvo. "Ta prag je absolutno prenizek. To je vsaka kmetija, ki ima več 10 hektarov oz. 10 glav živine. V Nemčiji je ta prag 30 glav velike živine," je poudaril Žveglič.

V sindikatu zato predlagajo rešitev iz zakona o DDV, kjer je prag 7500 evrov katastrskega dohodka. Trenutno naj bi knjigovodstvo po oceni sindikata vodilo okoli 100 kmetij, pravi Žveglič, ki je dodal, da naj bi po podatkih finančnega ministrstva to vodilo okoli 25 kmetij.

Žveglič je prepričan, da bi morali najprej sprejeti zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka, potem šele zakon o dohodnini. O slednjem je pričakoval več razprave in časa za pripravo tega zakona in tudi večje sodelovanje Sveta RS za kmetijstvo.

"Dvomim, da smo kmetje sposobni vleči državo iz finančnih zagat" "Kmetje smo tisti, ki bomo obdavčeni bolj - tako po davku o nepremičninah kot po zakonu o dohodnini. Dvomim, da smo kmetje sposobni vleči državo iz finančnih zagat," je ob tem dodal Žveglič.

Sindikat je obenem pripravil model izračuna dohodnine, ki bo na njihovi spletni strani na voljo okvirno konec tedna.

Ne spreglejte