TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 14.02

8 let

Na Slovaškem na voljo prvi paketi evrskih kovancev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Podobno kot v Sloveniji, so tudi na Slovaškem mesec dni pred uradnim vstopom v območje evra pričeli ponujati prve pakete evrskih kovancev, ki naj bi državljanom olajšali prehod na novo valuto.

V paketih v vrednosti 500 slovaških kron oziroma skoraj 17 evrov je 45 kovancev, dva dvoevrska, šest evrskih, po osem kovancev v vrednosti 50 in 20 centov in po šest kovancev za deset, pet, dva in en cent.

Evrski paketi koristni predvsem za upokojence "Presenečen sem bil, da sem vse od zgodnjega jutra pred poslovalnico videl ljudi čakati v vrsti," je dejal poštni uslužbenec na glavni poslovalnici v Bratislavi. "Mislim, da bo to v veliko pomoč, predvsem starejšim ljudem," pa je povedal 82-letni upokojenec František Slavik, ki je na pošti kupil dva paketa.

Kovnica v mestu Kremnica je slovaške evrske kovance pričela kovati avgusta, za nacionalne motive na kovancih pa so v najnovejši članici evrskega območja izbrali tri motive. Na kovancu za en in dva evra bo upodobljen dvojni križ na treh hribih, na kovancih za 50, 20 in 10 centov grad v Bratislavi, na treh kovancih za pet, dva in en cent pa vrh Krivan v Tatrah.

Na kovancih državotvorni simboli Dvojni križ na treh hribih simbolizira stabilnost in moč države. Grad v Bratislavi je simbol prestolnice in nacionalni spomenik. Vrh Krivan v Tatrah pa je povezan z zgodovinskimi dogodki slovaškega naroda. Je simbol zaščite slovaške suverenosti in njenega zgodovinskega ozemlja.

Tudi Slovaki dobili "evrokalkulatorje"

Tudi slovaške oblasti so vsem gospodinjstvom v državi novembra razposlale male modro-rumene kalkulatorje za pretvorbo cen iz kron v evre in obratno. Dvojno označevanje cen pa je na Slovaškem v veljavi že od avgusta, obvezno pa bo še do konca prihodnjega leta.

Finančni ministri EU so julija dali Slovaški dokončno zeleno luč, da lahko kot 16. država s 1. januarjem 2009 uvede skupno evropsko valuto. Ob tem so določili končno menjalno razmerje med slovaško krono in evrom, ki znaša 30,1260 krone za evro.

Ne spreglejte