TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 7. 2010,
9.34

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 15. 7. 2010, 9.34

8 let, 1 mesec

Morje ima kar 29 stopinj Celzija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V teh pasje vročih dneh se pregreva tudi morje. Včeraj ob 15.15 je imelo dva metra pod površjem, približno kilometer stran od piranske Punte, kar 28,9 stopinje Celzija.

Podatki so z oceanografske boje pred Piranom. Visokim temperaturam navkljub pa je presenetljivo čisto, vsaj z vidika fekalne onesnaženosti. Da je povprečna temperatura morja včeraj presegla 28 stopinj Celzija, je razvidno tudi iz podatkov merilne postaje Agencije RS za okolje (Arso) pri koprski pristaniški kapitaniji. Ta je včeraj ob 16. uri navajala 29,2 stopinje, v najbolj hladnih jutranjih urah pa le poldrugo stopinjo manj. Podobno temperaturo, nekaj manj kot 28 stopinj, je zjutraj zabeležila tudi oceanografska boja.

Morje fekalno ni osnesnaženo

Kot zagotavlja vodja oddelka za sanitarno mikrobiologijo na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper (ZZV) dr. Gorazd Pretnar, morje ni fekalno onesnaženo. V precep so vzeli 25 kopališč med Debelim rtičem in Lucijo, iskali pa so bakterije escherichia coli in intestinalne oziroma prebavne entorokoke. V letošnji kopalni sezoni so analize opravili štirikrat, nazadnje konec prejšnjega meseca.

Po Pretnarjevih besedah so ugotovili povsem zanemarljive vrednosti bakterij. V 90 odstotkih sploh niso bile prisotne. Temu naj bi botroval nov način odvajanja in čiščenja odpadnih voda. “Ni več starih kanalizacij z neposrednimi iztoki v morje. Obratujejo čistilne naprave. Vse premalo se zavedamo samoočiščevalne funkcije morja. V litru vode najdemo 3,5 milijarde virusov, ki stabilizirajo morski ekosistem z mikrobiološkega vidika.”

Za še boljši nadzor Pretnar svetuje dodatno vzorčno mesto pri hotelu Piran, kjer je nameščen kanalizacijski izpust.

V nedeljo huda ura?

Tako visoke temperature je morje nazadnje imelo pred štirimi leti. Na vprašanje, ali takšno pregrevanje vodi v silovito neurje, pa Arsojev dežurni prognostik Brane Gregorčič odgovarja, da je potrebna še kakšna motnja, vremenska fronta torej. Ta je bila včeraj popoldne nad Francijo, danes bi lahko oplazila severni del Slovenije.

Na slovenske obmorske kraje najbrž ne bo vplivala, medtem ko jo bo v noči na nedeljo po vsej verjetnosti čutiti vse do severa Sredozemlja. Tedaj so možne nevihte v zgornjem delu Jadrana, napoveduje Gregorčič.

Ne spreglejte