TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
9.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 9.54

8 let

Ministrstvo želi poenostaviti postopke za priznanje izobrazbe za tuje zdravnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ne glede državo, univerzo ali delovne izkušnje, tuje zdravnike pri nas čaka večletno dokazovanje znanja, tudi iz sodne medicine. Na ministrstvu se zavzemajo za debirokratizacijo postopkov.

V tem trenutku na priznanje izobrazbe in licenco v Sloveniji čaka okoli 250 zdravnikov, od tega jih je okoli 50 specialistov različnih strok, ostalo so diplomanti še brez specializacije, je na sredini seji Zdravstvenega sveta izpostavil minister za zdravje Dorjan Marušič. Marušič razmišlja o začasnih licencah Na ministrstvu se zavzemajo za debirokratizacijo postopkov za tuje zdravnike, ki želijo delati v Sloveniji. Marušič se posebej zavzema, da bi tuje zdravnike z že opravljeno specializacijo vključili v delo v naših ustanovah že v času, ko postopki za priznanje njihove izobrazbe še tečejo. Tako bi posameznik v praksi pokazal svoje znanje, zaslužil, predvsem pa bi Slovenija takoj pridobila nekaj zdravnikov, ki jih pri nas primanjkuje. Marušič razmišlja o nekakšnih "začasnih licencah" za take zdravnike. Samo odgovor na prošnjo traja okoli dva meseca Samo da medicinska fakulteta ministrstvu za visoko šolstvo odgovori na prošnjo za pregled vloge posameznega tujega zdravnika in da pove, koliko izpitov in katere bo moral posameznik še opravit, običajno traja okoli dva meseca, je predstavnica ministrstva za zdravje pojasnila članom Zdravstvenega sveta.

Vsi morajo opraviti najmanj štiri dodatne izpite Vsem zdravnikom, ne glede na to, od kod prihajajo, koliko izkušenj imajo, ali so specialisti ali le diplomanti, naložijo še vsaj štiri pa do 11 dodatnih izpitov. Medicinski fakulteti se odločata zelo različno. Kot je pojasnila predstavnica ministrstva za zdravje, praktično vsem tujim zdravnikom naložijo izpit iz sodne medicine, za opravljanje katerega mora kandidat za delo v Sloveniji čakati tudi po eno leto. Tem izpitom sledi še specialistični izpit, izpit iz slovenskega jezika, kar vse skupaj traja okoli dve leti, posameznika pa celotna procedura stane okoli 3000 evrov.

"Sedanja procedura je neživljenjska" Ves ta čas ti zdravniki pri nas ne smejo delati, torej so brezposelni, brez dohodkov, postopki pa jih tudi nekaj stanejo, je opozoril minister Marušič. Člani Zdravstvenega sveta so se strinjali, da je sedanja procedura neživljenjska, predvsem pa tako odvračamo kadre, ki jih pravzaprav potrebujemo.

Na ministrstvu želijo, da Zdravstveni svet pripravi neko načelno mnenje, katere vsebine bi moral opraviti vsak kandidat. Tako bi po prepričanju ministrstva lahko skrajšali postopke za priznanje izobrazbe.

Neko "prehodno obdobje" podprla tudi Kenda in Fras Za neko "prehodno obdobje", v katerem bi tuji zdravniki s specializacijo že lahko delali in se izkazali, kaj znajo, se je zavzel tudi predsednik Zdravstvenega sveta Rajko Kenda. Da bi specialist moral takoj vstopiti v sistem, je menil tudi Strokovni direktor Interne klinike UKC Ljubljana Zlatko Fras.

Strokovni direktor UKC Maribor Anton Crnjac pa je sedanje zapiranje slovenskega prostora tujim zdravnikom ocenil kot nesmisel. Po njegovem mnenju je glede na sedanje kadrovsko stanje v Sloveniji treba vse ovire za prihod tujih zdravnikov zmanjšati na minimum, vsaj z začasnimi ukrepi.

Tudi slovenski zdravniki bi lahko odhajali v tujino Tit Albreht z inštituta za varovanje zdravja je opozoril tudi na novo realnost na področju zdravništva. Če se je Slovenija zadnjih 20 let uspela nekako izogniti odlivu zdravnikov v tujino, se zdaj to lahko začne dogajati tudi pri nas. Zanimanje drugih evropskih držav za naše kadre obstaja, postopki so se z vstopom v EU poenostavili.

Zdravniška zbornica: v Sloveniji manjka okoli 2000 zdravnikov Na neživljenjske in birokratske postopke na tem področju so nazadnje opozorili v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije, kjer so pozvali k poenostavitvi omenjenih postopkov. Ocene o tem, koliko zdravnikov primanjkuje v Sloveniji, so različne. Po ocenah ministrstva za zdravje na podlagi povpraševanj zdravstvenih zavodov po zdravnikih naj bi pri nas primanjkovalo okoli 500 zdravnikov. Po analizi zdravniške zbornice pa v Sloveniji manjka okoli 2000 zdravnikov.

Študij medicine traja šest let, specializacija pa še od tri do šest let. Glede na to na ministrstvu za zdravje računajo, da Slovenija povpraševanja po zdravnikih z lastnimi fakultetami ne bo mogla pokriti pred letom 2015.

Ne spreglejte