TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 2. 2010,
18.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 2. 2. 2010, 18.41

8 let

Med otroškimi okužbami najslabše poznane pnevmokokne okužbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Starši med otroškimi okužbami najslabše poznajo pnevmokokne okužbe, zelo dobro pa poznajo gripo in norice.

Obenem so starši precej nezaupljivi do cepljenja, saj se je v preteklosti za neobvezno plačljivo cepljenje svojih otrok odločilo 31 odstotkov staršev, kažejo rezultati raziskave Poznavanje okužb otrok in možnosti zaščite.

Pnevmokoki povzročajo vnetje srednjega ušesa Zgolj deset odstotkov staršev se zaveda, da pnevmokoki povzročajo vnetje srednjega ušesa, ki se pri otrocih rado ponavlja, kažejo rezultati raziskave, ki jih je konec leta 2009 na vzorcu 200 staršev, ki imajo vsaj enega otroka mlajšega od dveh let, opravil Valicon.

Rotavirusne okužbe starši poznajo dobro 98 odstotkov staršev je seznanjenih, da pnevmokokne bakterije postajajo odporne na antibiotike, kljub temu jih dve tretjini vnetje srednjega ušesa pri otrocih zdravi z antibiotikom. V nasprotju s pnevmokoknimi okužbami, pa starši relativno dobro poznajo rotavirusne okužbe, saj jih je prepoznalo 77 odstotkov staršev.

Nezaupljivost do cepljenja še vedno prisotna Starši so še vedno precej nezaupljivi do cepljenja, kažejo izsledki raziskave. Najpogosteje pa so svoje otroke cepili pred rotavirusnimi okužbami (68 odstotkov) in klopnem meningoencefalitisu (31 odstotkov). Starši, ki se v preteklosti niso odločili za cepljenje proti pnevmokoknim okužbam, kot razlog navajajo, da se jim to ne zdi potrebno, da so otroci dovolj odporni in da cepljenju ne zaupajo. Poglavitni razlog tistih staršev, ki so svoje otroke dali cepiti proti pnevmokoknim okužbam, pa je že prestala bolezen oz. pogosto zbolevanje.

Specialistka epidemiologije z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje Alenka Trop Skaza je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi rezultatov raziskave opozorila na visoko stopnjo hospitalizacije, ki je posledica okužbe z eno izmed rotavirusnih oblik.

O informacijah glede cepljenja starši najbolj zaupajo pediatru (92 odstotkov) in medicinskemu osebju (80 odstotkov). Kljub temu pa 74 odstotkov staršev pediater še ni obvestil o možnosti cepljenja proti pnevmokoknim okužbam. Kar 35 odstotkov staršev sodelujočih v raziskavi bi se odločilo za cepljenje proti pnevmokoknim okužbam, če bi vedeli, da lahko tako svojega otroka zaščitijo pred vnetjem srednjega ušesa.

Rezultati raziskave tudi kažejo, da si starši želijo več informacij predvsem o klopnem meningoencefalitisu, željo po večji informiranosti o rotavirusnih in pnevmokoknih okužbah pa je izrazilo 29 odstotkov staršev.

Ne spreglejte