SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lekarna Ljubljana napovedala pritožbo

4

termometer

Lekarna Ljubljana je danes prejela odločbo javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke, po kateri mora podjetje iz prodaje umakniti sedem izdelkov.

Lekarna je sicer omenjene izdelke danes že umaknila iz prodaje, napovedujejo pa tudi pritožbo zoper odločbo agencije.

Napačno trženje izdelkov

Izdelke metafen, ascalcin, ascalcin plus z okusom grenivke, paracetamol, rhinafen, glukozamin in vitamin C so v Lekarni Ljubljana tržili kot galenske izdelke, medtem ko agencija ugotavlja, da bi jih za prodajo morali registrirati kot zdravila.

Vodja marketinga Lekarne Ljubljana Urška Vračun po prejetju odločbe zatrjuje, da je podjetje ravnalo v skladu z zakonodajo, zato bodo tudi izkoristili vsa pravna sredstva, ki so na voljo, in se nameravajo pritožiti na to odločbo. Podjetje je omenjene izdelke že umaknilo s prodajnih polic, kar pa je po besedah direktorja Lekarne Ljubljana Marka Jakliča poslovna odločitev lekarne.

Galenski izdelki ne smejo biti zamenjava za industrijska zdravila

Agencija je zaznala kršitev zakona o zdravilih v delu, ko ponudnik pri izdelku, za katerega bi moral imeti dovoljenje za zdravilo, tega ni pridobil. Kot je pojasnila direktorica agencije Martina Cvelbar, naj bi galenski izdelki pokrivali predvsem tista področja, ki jih industrijsko izdelana zdravila ne pokrivajo.

Ob tem je dodala, da galenski izdelki z vidika javnega zdravja ne smejo biti zamenjava za razpoložljiva industrijsko izdelana zdravila. Ta imajo namreč višji standard zagotavljanja kakovosti, varnosti in učinkovitosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin