TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 6. 2010,
15.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 23. 6. 2010, 15.49

8 let

Kosovi komisiji prijavili eno od kolektivnih organizacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Urad za intelektualno lastnino RS je komisiji za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos, na podlagi domnevnih nepravilnosti prijavil eno od kolektivnih organizacij.

Urad v sporočilu za javnost ne navaja, za katero kolektivno organizacijo gre, šlo pa naj bi za Sazas. Prijavo je urad, kot pojasnjujejo, na Kosovo komisijo vložil na podlagi prejetih pritožb, dokumentov in informacij v zvezi z eno od kolektivnih organizacij in povezanimi subjekti, skupaj z vsemi dokazili.

Dokumenti izkazujejo sum nasprotja interesov Urad je prejel večje število dokumentov, ki po oceni urada kažejo na konflikt interesov oseb, ki vodijo znotraj istih ali različnih pravnih oseb različne funkcije, in katerih pooblastila in naloge po mnenju urada izkazujejo sum nedovoljenega nasprotja interesov. Prejel je tudi večje število podatkov, ki kažejo na nasprotje interesov povezanih oseb in odgovornih oseb znotraj kolektivne organizacije.

Prejeli prijave v zvezi s storitvami Hkrati je urad prejel tudi prijave v zvezi z vsebino, obsegom in izvajalci posameznih storitev, ki se izvajajo za kolektivno organizacijo, ter zahtevo po pregledu kapitalskih in lastniških povezav, za kar pa urad ni pristojen.

Sum kršitve davčne zakonodaje Urad je prejel dokumente in informacije, iz katerih v večjem številu primerov izhaja sum kršitve davčne zakonodaje s strani večjega števila pravnih in fizičnih oseb. Prejel je tudi pritožbe in dokumente, iz katerih izhaja sum zlorabe prevladujočega položaja in določanje poslovnih pogojev, ki niso povezani z dovoljenjem za kolektivno upravljanje pravic. Prejel je tudi dokumente različnih kolektivnih organizacij in gospodarskih subjektov, s katerimi ti poslujejo, in iz katerih izhaja, da so bili predloženi iz istega naslova različni podatki in različni zneski.

Sum delitve premoženja med člane organizacije Prejel je tudi večje število pritožb in navedb o sredstvih, ki se delijo iz najrazličnejših skladov in ki izkazujejo konflikt interesov med prejemniki teh sredstev, ali osebami, ki se jim ta sredstva naknadno podelijo, in osebami, ki odločajo ali soodločajo o njihovem prejemu. Obstaja pa tudi sum delitve premoženja med člane kolektivne organizacije v nasprotju z drugimi predpisi, poudarjajo v uradu.

Urad bo navedene podatke posredoval tudi drugim pristojnim organom.

V zadnjih dneh večje število vprašanj Kot še navajajo, so v zadnjih dneh prejeli večje število vprašanj avtorjev, imetnikov avtorske pravice, zainteresirane javnosti in novinarjev o številnih vprašanjih iz pristojnosti urada in postopkih, ki jih trenutno vodi.

Preverjajo poslovanje vseh kolektivnih organizacij "Urad trenutno preverja poslovanje vseh kolektivnih organizacij v Sloveniji za obdobje večjega števila let in v okviru svojih pristojnosti nadzira zakonitost njihovega delovanja," izpostavljajo. Dodajajo, da se tudi sicer v okviru svojih pristojnosti ukvarjajo z nalogami, ki naj bi zagotovile spoštovanje avtorske in sorodnih pravic, ustrezen položaj in varstvo vseh imetnikov avtorske in sorodnih pravic ter zakonito delovanje kolektivnih organizacij.

"Sazasu grozi odvzem dovoljenja za kolektivno upravljanje" Urad je sicer pozval Združenje skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (Sazas) k spremembi več določb statuta in odpravi ugotovljenih kršitev zakona o avtorski in sorodnih pravicah. Če Sazas ugotovljenih kršitev ne bo odpravil, mu bo urad odvzel dovoljenje za kolektivno upravljanje.

Sazas vložil ovadbo zoper Žureja Sazas pa je v torek zaradi suma storitev kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in zaradi suma storitve kaznivega dejanja izsiljevanja izjave vložil kazensko ovadbo zoper direktorja urada Jurija Žureja, ki očitke Sazasa zavrača.

Ne spreglejte