TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2008,
9.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 30. 1. 2008, 9.16

8 let

Kenija: smrt za požigalce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kenijska policija je dobila navodila, da do smrti strelja na požigalce, plenilce, oborožene ljudi in tiste, ki postavljajo zapore na cestah, je povedal neimenovani kenijski policijski častnik.

Kot je še navedel omenjeni vir, so policiji omenjeni ukaz izdali, potem ko so se v torek v Nairobiju v navzočnosti nekdanjega generalnega sekretarja ZN Kofija Annana uradno začela pogajanja med predsednikom Mwaijem Kibakijem in opozicijskim vodjo Railo Odingo. Voditelja sta ob začetku znova pozvala k miru, potem ko je bilo po objavi zmage Kibakija na predsedniških volitvah 27. decembra v nasilju ubitih že tisoč ljudi, 250.000 pa je razseljenih. Samo od ponedeljka zvečer, ko so vojaški helikopterji prvič streljali na rivalske skupine v dolini Rift na zahodu države, središču povolilnega nasilja, je bilo ubitih 22 ljudi.

Annan si prizadeva rešiti krizo

Annan si kot posrednik Afriške unije (AU) že teden dni prizadeva rešiti krizo, ob začetku pogajanj med Kibakijem in Odingo pa je ocenil, da bi bilo izhod mogoče najti v letu dni. Kibaki in Odinga pa sta ob vnovičnem pozivu k miru podala različne poglede glede prednostnih nalog. Za Odingo je to rešitev spora glede volitev, za Kibakija pa vzpostavitev varnosti na terenu.

Odinga, ki se je na predsedniških volitvah uvrstil na drugo mesto, Kibakija obtožuje poneverb na volitvah, pri katerih so tudi številni opazovalci opozorili na nepravilnosti. Kibaki je medtem izrazil obžalovanje, da "se Kenijci nasilno medsebojno spopadajo zaradi vprašanj, o katerih bi bilo mogoče razpravljati in jih z dialogom rešiti po mirno poti".

Mednarodna skupnost izrazila zaskrbljenost

Zaradi razmer v Keniji so v torek znova globoko zaskrbljenost izrazili Združeni narodi, Evropska unija in ZDA. Ameriška odposlanka za Afriko Jendayi Frazer pa je danes nasilje v dolini Rift označila kot "jasno etnično čiščenje", katerega cilj je pregnati pleme predsednika Kibakija Kikuyu.

V Adis Abebi, kjer se bo v četrtek začel vrh AU, je Frazerjeva še povedala, da bodo ZDA znova preučile vso pomoč Keniji, čeprav je večina namenjena neposredno ljudem in ne vladi. V Etiopiji so se sicer danes na pripravah na četrtkov vrh AU sestali zunanji ministri afriških držav.

Ne spreglejte