TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 2. 2010,
12.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 20. 2. 2010, 12.54

8 let

Geodetska uprava bo aprila začenjala pošiljati obvestila o vrednostih nepremičnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Priprave na uvedbo novega davka na nepremičnine, predvidoma prihodnje leto, so v teku. Geodetska uprava bo aprila in v začetku maja poslala obvestila o poskusno izračunanih vrednostih nepremičnin.

Postopki dopolnjevanja podatkov bodo po napovedih geodetske uprave zaključeni do oktobra letos. Ministrstvo za finance pripravlja predlog davka na nepremičnine, ki bi ga lahko po navedbah ministrstva uvedli z letom 2011. Njegova uvedba pa je odvisna od zbranih vrednosti nepremičnin, ki jih na podlagi popisa nepremičnin pripravljajo na geodetski upravi. Po prejemu obvestil čas za pripombe Direktor geodetske uprave Aleš Seliškar kot najzahtevnejšo aktivnost v okviru vzpostavitve sistema množičnega vrednotenja nepremičnin izpostavlja obveščanje 1,2 milijona lastnikov o 6,5 milijona nepremičninah v Sloveniji. Po prejemu obvestil bodo lastniki maja in junija lahko posredovali pripombe na poskusno izračunano vrednost nepremičnin ter spremenili nekatere podatke o nepremičninah, ki ne izkazujejo dejanskega stanja.

Po obdelavi pripomb bo septembra pripravljen predlog modelov vrednotenja. Te modele mora nato sprejeti vlada in jih objaviti z uredbo. Po objavi modelov bo nato v začetku oktobra vsem nepremičninam v Sloveniji pripisana vrednost.

Nepremičninam bo vrednost pripisana oktobra Kot pravi prvi mož geodetske uprave, bodo podatki o vrednosti nepremičnin že v času obveščanja omogočali izdelavo analiz in simulacij za uporabo teh podatkov v davčne namene. Za uvedbo davka na nepremičnine v naslednjem letu bi morale biti vrednosti dokončno pripisane vsaj do konca letošnjega leta, bodo pa že v oktobru, je pojasnil Seliškar.

Poleg poslanega obvestila o poskusno izračunani vrednosti nepremičnin bo geodetska uprava lastnike nepremičnin v aprilu podrobneje seznanila z namenom množičnega vrednotenja nepremičnin, načinom izračuna in pripisa vrednosti ter možnostmi, kdaj in kako lahko posamezni lastnik vpliva na podatke o vrednosti. Vsa gospodinjstva bodo prejela brošuro z informacijami o množičnem vrednotenju nepremičnin ter z natančnimi navodili, kako lahko kdo spremeni posamezni podatek.

V postopku obveščanja bodo sodelovale tudi občine, ki bodo v svojih prostorih in za svoja območja zagotovile razgrnitev podatkov o modelih, uporabljenih za poskusni izračun vrednosti.

Pripomb ne bodo obravnavali individualno Vsi lastniki zemljišč bodo v času obveščanja lahko dali pripombo, ne pritožbo, na izračunano vrednost. Na geodetski upravi poudarjajo, da pripomb ne bodo obravnavali individualno, temveč bodo vse pripombe na istovrstno skupino nepremičnin, na primer stanovanj, obravnavali naenkrat na območju ene vrednostne cone.

Zaradi "skupinskega" obravnavanja pripomb bodo lahko lastniki šele na podlagi modelov vrednotenja, ki bodo predlagani vladi, videli, na kakšen način so njihove pripombe upoštevane.

Lastniki bodo lahko popravljali nekatere podatke Lastniki nepremičnin bodo lahko tudi popravljali nekatere podatke o nepremičninah. Gre predvsem za podatke, ki so bili zbrani s popisom nepremičnin in ne izkazujejo več pravega stanja nepremičnin. Podatki so lahko neustrezni zaradi dejanskih sprememb ali zaradi napak pri obdelavi podatkov popisa.

Možnost uporabe spletne aplikacije V času obveščanja bodo lahko lastniki posredovali pripombe in popravljali podatke z uporabo spletne aplikacije, ki bo omogočala enostavnejše sporočanje pripomb in sprememb in takojšen vpogled, v kolikšni meri sprememba podatkov vpliva na vrednost nepremičnine.

Tisti, ki ne bodo uporabljali spletne aplikacije, bodo lahko pripombe na vrednost posredovali tudi po običajni pošti. Za spremembo podatkov pa bodo morali obiskati mesta za vnos na geodetski upravi. Čas za pripombe na vrednost bo v skladu z zakonom o množičnem vrednotenju nepremičnin omejen. Čas za spreminjanje podatkov o nepremičninah pa ni omejen.

Le v času obveščanja bo možno spremembe izpeljati na enostaven način z uporabo spletne aplikacije. Kasneje pa bo zato potrebno ali izpolniti vprašalnik za spreminjanje podatkov v registru nepremičnin ali kadar koli sprožiti postopke za vpis ali spremembe podatkov v zemljiškem katastru, katastru stavb ali zemljiški knjigi, in sicer po predpisanih postopkih.

Geodetska uprava je vladi že posredovala informacije o zaključevanju vzpostavitve sistema množičnega vrednotenja nepremičnin, predvsem z namenom informiranja o rokih in zato da se zagotovijo manjkajoča sredstva za dokončanje vzpostavitve. Projekt je vreden okoli tri milijone evrov, je povedal Seliškar.

Besedilo predloga zakona je v pripravi Na ministrstvu za finance pa so pojasnili, da je besedilo predloga zakona, povezanega z davkom na nepremičnine, v pripravi, za dokončanje predloga, ki bi bil primeren za širšo obravnavo, pa je potrebno izvesti še nekaj aktivnosti, pri čemer so te odvisne od podlag oziroma evidenc geodetske uprave.

Najprej je potrebno jasno določiti in identificirati predmete obdavčitve, nato je potrebno na podlagi prvih ocen tržnih vrednosti nepremičnin oceniti primerne davčne stopnje. Pri tem se bo upoštevalo sedanjo raven obdavčitve in glavne vrste morebitnih oprostitev. Ministrstvo za finance bo imelo takoj, ko bo izveden sistem množičnega vrednotenja, pripravljeno ustrezno zakonodajo, tako da bi bilo zakon mogoče izvajati v začetku leta 2011, so pojasnili na ministrstvu.

Ne spreglejte